Po 30 letih ponovno srečanje verskih voditeljev v Assisiju

18.9.2016 Assisi, Italija Mir, Evropa
Assisi Assisi

»Na to, kar se dogaja, ne moremo odgovoriti s tišino. V teku je 'tretja svetovna vojna' in Evropa, ki je bila zadeta v srce in je pogosto izzivana, ne more ostati pri oknu in gledati, kaj se dogaja na Bližnjem Vzhodu, v Afriki in drugih na videz oddaljenih državah. Prav tako se ne more omejiti na posodobitev programov in sporazumov o sprejemanju beguncev.« Tako zatrjuje p. Mauro Gambetti, kustos svetega samostana v Assisiju. V izjavi, ki je bila objavljena 29. marca 2016, pater pojasnjuje, da terorizem, ki ga podžiga razglašanje »svete vojne«, vlade in državljane primora, da zavzamejo stališče.

Dva dneva okroglih miz in dan molitve

Nato spominja na srečanje v Assisiju med hladno vojno, leta 1986, ko je papež Janez Pavel II. sklical voditelje verstev, da bi skupaj molili za mir v svetu. Letos mineva trideset let od tega dogodka. Obletnico bo zaznamovalo ponovno srečanje, ki je na programu med 18. in 20. septembrom. »Dva dneva okroglih miz in dan molitve,« napoveduje p. Gambetti. Poleg verskih voditeljev so povabljeni tudi predstavniki politike, svetov znanosti in kulture, tisti, ki delajo za mir in vsi ljudje dobre volje.

Verstva morajo svetu podariti »konvergentno sporočilo«

Želja organizatorjev je vzbuditi odgovor v obliki soglasne molitve, ki bi bila sad skupnega premišljevanja. Kot razloži kustos, si bodo namreč skupaj zastavili sledeči vprašanji. Katera so načela miroljubnega sožitja, ki jih priznavajo vsa verstva? Kakšen prispevek za opredelitev »dekaloga« človeškega sobivanja lahko ponudijo politika, znanost in kulture nasploh? Kot odgovor na nesmiselno nasilje morajo verstva svetu podariti »konvergentno sporočilo«. Politika pa mora vložiti svoj trud, da bi začrtala pot do cilja, ki je pravičnost in mir med narodi, upoštevajoč zagotavljanje okoljske trajnosti. Tako dodaja p. Gambetti.

Odgovor je pot ponižnega bratstva

Nazadnje pa razodene še sanje, ki jih organizatorji gojijo glede septembrskega srečanja. In sicer, da bi bil dekalog, ki bo napisan v Assisiju, sprejet v zakonodajni sistem in v realizacijo odlokov glede integracije kultur tako v Italiji, Evropi kot v vseh državah Organizacije združenih narodov. P. Gambetti tako zaključi: »Verjamemo, da je odgovor, ki ga je treba dati, asiška pot – pot ponižnega bratstva, ki jo je začrtal Frančišek in je bila prej živeta na cestah kot v samostanih, ki je zaznamovana z 'vzajemno podreditvijo'.«

 

Vir: Radio Vatikan.