Pismo škofa Petra Štumpfa za spodoben pokop žrtev iz brezna pod Macesnovo gorico in pobitih Romov v času druge svetovne vojne

2.11.2022 Škofija Murska Sobota Sprava, Civilna družba, Škofija Murska Sobota
Prostor pred cerkvijo Marijinega vnebovzetja v Turnišču Prostor pred cerkvijo Marijinega vnebovzetja v Turnišču

Pismo soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa pristojnim v Republiki Sloveniji za spodoben pokop žrtev iz brezna pod Macesnovo gorico in pobitih Romov v času druge svetovne vojne

Spoštovani predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor
Spoštovani predsednik Državnega sveta Republike Slovenije gospod Alojz Kovšca
Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije gospod dr. Robert Golob
Spoštovani predsednik Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč gospod dr. Jože Dežman
Spoštovani predsednik Nove Slovenske zaveze gospod dr. Matija Ogrin
Spoštovani župan Občine Turnišče gospod Borut Horvat

V Sloveniji že precej časa spremljamo odkrivanje množičnih grobišč, v katerih so posmrtni deli teles žrtev vojnih in povojnih pobojev. Spremljamo tudi prizadevanje, da bi te žrtve spodobno pokopali. In dokler tega ne storimo, bo nad vsemi nami viselo težko breme, ki zavira človeški, civilizacijski napredek naše družbe.

Ker nekateri pristojni tem žrtvam odrekajo grob in jih nočejo sprejeti na pokopališče v svojem kraju, sporočam, da je Škofija Murska Sobota pripravljena ponuditi prostor za pokop žrtev iz brezna pod Macesnovo gorico in pobitih Romov v času druge svetovne vojne. To bi se lahko zgodilo v Turnišču, ob osrednjem škofijskem romarskem Marijinem svetišču. Že leta 1267 je v tej cerkvi prišlo do pomembne sprave med slovensko in ogrsko plemiško družino Jura in Hahold, ki sta bili v hudem medsebojnem sporu. Od takrat pomeni ta cerkev tudi kraj sprave. V Turnišče radi prihajajo ljudje tudi iz raznih delov Slovenije, Hrvaške in Madžarske.

Na parceli, ki je last Župnije Turnišče in leži tik ob pokopališču med župnijsko cerkvijo in mrliško vežico, bi lahko uredili spominski grob in te žrtve tam spodobno pokopali.

V upanju, da bomo s tem dejanjem – vsi – pripomogli k človeškemu in civilizacijskemu napredku naše družbe ter prispevali vsaj skromen delež k uresničitvi želje, ki nam jo v Zdravljici izraža naš največji poet: »Edinost, sreča, sprava k nam naj se vrnejo …«, se vam zahvaljujem in srčno pozdravljam.

Dr. Peter Štumpf
soboški škof in podpredsednik SŠK

Murska Sobota, 2.11.2022

Na fotografijah - prostor ob pokopališču v Turnišču med župnijsko cerkvijo in mrliško vežico