Pismo predsednika Slovenskega katehetskega urada nadškofa Marjana Turnška ob začetku katehetskega leta 2021/22

1.9.2021 Cerkev v Sloveniji Cerkev v Sloveniji, Kateheza

Ustvarjalni pogum katehistinj, katehistov in katehetov

Drage katehistinje, katehisti in kateheti, Bog z vami tudi na pragu novega katehetskega leta!

Najprej vas želim spomniti, da vstopamo v nov katehetski ciklus v letu sv. Jožefa, ki ga je papež razglasil 8. decembra 2020 ob 150-letnici razglasitve sv. Jožefa za »zavetnika vesoljne Cerkve«. Ker je sam »katehiziral« Jezusa samega, nam je lahko zanesljiv priprošnjik. Še posebej, kot vse kaže, še vedno ne v povsem običajnem času; a on je specialist prav za takšne čase, saj je tudi sam moral Jezusa »učiti« v begunstvu, na poti, celo v smrtni nevarnosti … Papež Frančišek se ob njem sprašuje: Kako Bog vstopa v svet in deluje v njem? Vstopa skozi človekovo srce. Bog je tam, kjer mu človek da prostor. Zato gre pri katehezi vedno za srce, za kaj je v njem prostor, in šele nato za sposobnosti, ki jih imamo, da jih damo na razpolago Bogu. Bog vstopa v človekove življenjske načrte, da jih nadgradi. Naj vstopa tudi v naše katehetsko snovanje; po naših srcih in srcih veroučencev ter njihovih staršev in starih staršev, ki naj jih osvoji.

Takole razmišlja papež Frančišek ob sv. Jožefu in nas spodbuja k »ustvarjalnemu pogumu«: »Bog posreduje po dogodkih in ljudeh. Jožef je človek, po katerem je Bog poskrbel za začetke zgodovine odrešenja. On je pravi ›čudež‹, po katerem je Bog rešil otroka in njegovo mater. Nebesa posredujejo tako, da zaupajo v ustvarjalni pogum tega moža, ki je, ko je prišel v Betlehem in ni našel prebivališča, kjer bi Marija lahko rodila, pospravil hlev in ga uredil, da je postal čim bolj prijeten prostor za Božjega Sina, ki prihaja na svet (prim. Lk 2,6-7). Zaradi preteče Herodove grožnje, ki je hotel umoriti Otroka, je bil Jožef še enkrat v spanju opozorjen, naj varuje Otroka, zato je sredi noči organiziral beg v Egipt (Mt 2,13-14)« (Z očetovskim srcem 5).

Verjemite, drage katehistinje + katehisti + kateheti, da želi Prvi Katehet letos za velike stvari v katehezi uporabiti prav vaša srca. In njegov »projekt« ne bo spodletel! Zato le z veliko ustvarjalnega poguma tudi letos naprej na načine, ki bodo mogoči in bodo najbolje pripravili srca vseh udeležencev za prostor prebivanja Boga samega.

SKU bo tudi v tem pastoralnem letu ostal »živ« in bo deloval po najboljših močeh vam v pomoč. Povabljeni ste k vsakovrstnemu sodelovanju, kajti v slogi je moč, v edinosti je Bog.

Naj bo z vami v tem letu posebna priprošnja ustvarjalno pogumnega sv. Jožefa, v oporo medsebojna molitvena naveza in Božji blagoslov bo v obilju vel nad našo katehezo!

 

Msgr. dr. Marjan Turnšek,
predsednik SKU