Peta kateheza v Letu družine - Lepota ljubezni »za vedno«

10.9.2021 Katoliška cerkev Družina, Leto družine, Kateheza

Kateheza in spremljajoči video z naslovom Lepota ljubezni »za vedno« je peta v vrsti katehez, ki jih v tem Letu družine pripravlja Dikasterij za laike, družino in življenje. Kateheze so sad pričevanja družin in razlag svetega očeta. Namenjene so premišljevanju v družini ali v skupnosti družin. Vsaka kateheza je razdeljena na štiri dele in se navezuje na spremljajoči videonagovor sv. očeta in zakonskih parov. 

Kateheza št. 5: Lepota ljubezni »za vedno«

Prav zato so te kateheze najboljše gradivo za zakonske skupine v tem Letu družine, ko se pripravljamo na svetovno srečanje družin, ki bo v Rimu od 22. do 26. junija 2022 z naslovom: »Družinska ljubezen: poklicanost in pot svetosti«. Odličen pripomoček so tudi za pogovor pri družinski katehezi in podobnih srečanjih. Z njihovo pomočjo se družina poveže, odkriva skrivnost Božjega delovanja in postaja odprta za oznanjevanje »evangelija družine«. S katehezo postaja prav vsaka skupnost bolj družinska in s tem že pričuje o Bogu, ki sam pravzaprav biva kot družina treh oseb.

V peti katehezi p. Frančišek z zakoncema iz Italije razmišlja o odločitvi za poroko. Ta ne more biti sklenjena zgolj iz čustev, ampak je zavestna odločitev za pogumno zvestobo. Le če se pred Bogom in pred drugimi zakonca zavežeta z obljubo »za vedno«, zmoreta z Božjo pomočjo ne le ostati skupaj, temveč skupaj rasti skozi vse preizkušnje vsakodnevnega življenja. 

Ta kateheza nas vabi k branju papeževe apostolske spodbude Radost ljubezni (Amoris Laetitia), in sicer v točkah 120-164.

 

Luka Mavrič, Urad za družino pri SŠK