Pater Miran Žvanut bo novi provincial Slovenske province Družbe Jezusove

17.4.2020 Redovništvo

V petek, 17. aprila 2020, je vrhovni predstojnik Družbe Jezusove p. Arturo Sosa imenoval za novega provinciala slovenskih jezuitov p. Mirana Žvanuta.

Vsakih šest let jezuiti uvedemo novega provinciala, ki je neposredno imenovan od vrhovnega predstojnika in našega vodstva v Rimu. Lani smo obhajali 50 let ustanovitve Slovenske province (1969–2019) in ob tej priložnosti nas je obiskal p. general Arturo Sosain njegov asistent za naše geografsko področje p. Cipriano Diaz. Po notranjem poizvedovanju v sami Slovenski provinci in posvetovanju v rimski jezuitski kuriji se je p. Miran pokazal kot najbolj primeren kandidat. P. Miran Žvanut bo nastopil službo novega provinciala v soboto 27. junija 2020, med slovesnostjo ob 17. uri pri Sv. Jožefu v Ljubljani.

Kot Miranov predhodnik se veselim tega imenovanja in vem, da bo p. Miran vstopil v to službo s pogumom in srcem. Kot župnik zelo dobro dela na župniji v Ljubljani v Dravljah in bo od 27. junija nadaljeval svoje delo kot voditelj province. Sobratje jezuiti smo veseli, da bo naš pastir in ga že sedaj spremljamo z molitvijo in priporočamo Božji previdnosti.

p. Ivan Bresciani, slovenski provincial DJ


Miran Žvanut, r. 1969, prihaja iz župnije sv. Frančiška Ksaverija na Lozicah v Vipavski dolini. Po srednji šoli in odsluženem vojaškem roku je študiral na Fakulteti za lesarstvo, Fakulteti za farmacijo in Teološki fakulteti. Leta 1999 je vstopil v jezuitski red in po končanem noviciatu šel na jezuitsko bogoslovsko prakso v Rim, od tam pa na študij filozofije in teologije v Dublin na Irsko.

Po mašniškem posvečenju leta 2006 je bil poslan v župnijo Ljubljana Dravlje, kjer je opravljal službo kaplana. Po študiju duhovnosti na Univerzi Santa Clara v Združenih državah Amerike in opravljeni tretji probaciji v Čilu se je vrnil v Slovenijo, kjer se je posvetil  študentski pastorali v Mariboru. Leta 2014 je opravil zadnje redovne zaobljube in bil imenovan za župnika v župniji Ljubljana Dravlje, leta 2018 pa je postal tudi predstojnik jezuitske skupnosti v Dravljah.