Pastoralni tečaj 2013 z naslovom Duhovnik – voditelj v novi evangelizaciji

4.9.2013 Celje, Kančevci, Ljubljana, Novo mesto, Mirenski grad in Maribor Pastorala
47. pastoralni tečaj bo posvečen razmišljanju o liku duhovnika kot voditelja občestva 47. pastoralni tečaj bo posvečen razmišljanju o liku duhovnika kot voditelja občestva

V Cerkvi na Slovenskem vsako leto poteka pastoralni tečaj, ki ga za duhovnike in druge pastoralne sodelavce pripravijo škofijske pastoralne službe.

Predstavitev vsebinskih poudarkov

47. pastoralni tečaj bo posvečen razmišljanju o liku duhovnika kot voditelja občestva. Okolje danes samo po sebi ne rojeva več krščanske družbe. Ali naj se duhovnik odpove vlogi voditelja občestva? Je sploh še mogoče voditi občestvo v teh nestabilnih časih?

Če se duhovnik v procesu pastoralnega spreobrnjenja odpove svoji moči (oblasti), se spreminja v lik, ki pri sebi in drugih odkriva, prepoznava, spodbuja in medsebojno povezuje karizme (darove, talente) kot obliko poklicanosti in poslanstva. S tem se drugače zastavlja tudi vprašanje pastoralne (so)odgovornosti. Osnovna oblika komuniciranja ne more biti več poučevalna, marveč prehaja v dialoško, vodenje postaja sinodalno.

Predavatelji in oblikovalci tečaja

  • dr. Boštjan Lenart, študij pastoralne teologije, Lateran – Rim – predavanje
  • msgr. Slavko Rebec, rektor Malega semenišča Vipava in ŠGV, študij mladinske pastorale na Salezianumu (UPS), Rim
  • Matej Cepin, univ. dipl. ing., direktor Socialne akademije v Ljubljani

Uvodni referent Slavko Rebec bo ob dveh konkretnih primerih, v katerih se znajde duhovnik v vlogi voditelja, predstavil, kaj se dogaja v občutju duhovnika in vernika ter kako poteka komunikacija. Boštjan Lenart bo lik duhovnika – voditelja pastoralno teološko osvetlil v sodobnih tokovih in pastoralnih potrebah nove evangelizacije. V praktično usmerjenem delu tečaja bo tematiko z vidika vodenja razčlenil Matej Cepin. Kaj se v delovanju duhovnika kot voditelja spremeni v konkretnih primerih, bo v sklepnem delu povzel Slavko Rebec.

Pastoralni tečaj po škofijah

Škofija Celje

V Domu sv. Jožefa v Celju se bo v sredo, 4. septembra 2013, ob 9.00, začel pastoralni tečaj za celjsko škofijo. Dodatne informacije dobite v Pastoralni službi celjske škofije, tel. 0590/80–605, e-naslov: [email protected].

Škofija Murska Sobota

V Domu duhovnosti Benedikt v Kančevcih se bo v četrtek, 5. septembra 2013, ob 9.00, začel pastoralni tečaj za murskosoboško škofijo. Dodatne informacije dobite v Pastoralni službi murskosoboške škofije, tel. 0590/80–617, e-naslov: [email protected].

Nadškofija Ljubljana

V Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano se bo v sredo, 11. septembra 2013, ob 9.00, začel pastoralni tečaj za ljubljansko nadškofijo. Dodatne informacije dobite v Pastoralni službi ljubljanske nadškofije, tel. 01/234–26–40, e-naslov: [email protected].

Škofija Novo mesto

V Baragovem zavodu v Novem mestu se bo v četrtek, 12. septembra 2013, ob 9.00, začel pastoralni tečaj za novomeško škofijo. Dodatne informacije dobite v Pastoralni službi novomeške škofije, tel. 07/384–44–03, e-naslov: [email protected].

Škofija Koper

Na Mirenskem gradu se bo v četrtek, 19. septembra 2013, ob 9.00, začel pastoralni tečaj za koprsko škofijo. Dodatne informacije dobite v Pastoralni službi koprske škofije, tel. 05/611–72–07, e-naslov: [email protected].

Nadškofija Maribor

V Zavodu Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti 30 v Mariboru se bo v sredo, 2. oktobra 2013, ob 9.00, začel pastoralni tečaj za mariborsko nadškofijo. Dodatne informacije dobite v Pastoralni službi mariborske nadškofije, tel. 0590/80–300, e-naslov: [email protected].

Besedilo je pripravil tajnik Slovenskega pastoralnega sveta dr. Vinko Potočnik.