Papež o razmerah v Siriji in Iraku: Neznosna humanitarna drama

17.9.2015 Katoliška Cerkev Nestrpnost, Mir

Papeški svet Cor Unum je pripravil posebno srečanje o humanitarni krizi v Siriji in Iraku. Udeležili so se ga predstavniki katoliških karitativnih ustanov, ki delujejo na območju Bližnjega vzhoda, in tamkajšnji škofje. V avdienco jih je danes sprejel tudi papež Frančišek in v govoru spodbudil k pomoči mnogim žrtvam nasilnih konfliktov, posebej pa spregovoril o kristjanih v Siriji in Iraku.

Ena najbolj neznosnih humanitarnih dram

Strašne posledice, ki jih imajo konflikti v Siriji in Iraku za civilno prebivalstvo ter tudi za kulturno dediščino, je papež označil kot »eno najbolj neznosnih humanitarnih dram zadnjih desetletij«. Na milijone oseb je v zaskrbljujočem položaju, prisiljene so zapustiti svojo lastno domovino. Libanon, Jordanija in Turčija nosijo težo milijonov beguncev, ki so jih velikodušno sprejele. »Pred takšnim scenarijem in pred konflikti, ki se širijo in na zaskrbljujoč način rušijo notranja ravnovesja in tudi regionalna, se za mednarodno skupnost ne zdi, da je sposobna najti ustrezne odgovore, medtem ko trgovci z orožjem še naprej delujejo v skladu s svojimi interesi,« je poudaril papež.

Nasilje ni rešitev

Za razliko od preteklosti, mediji danes te grozljivosti in nezaslišana nasilja nad človekovimi pravicami, kar je značilno za te konflikte, širijo v realnem času. So torej pred očmi vsega sveta. Nihče se ne more pretvarjati, da ne obstajajo. Vsi se zavedajo, da ta vojna na vedno bolj nevzdržen način pritiska na ramena ubogih ljudi. Po Frančiškovih besedah je treba najti rešitev, ki pa ni nikoli nasilje, kajti nasilje ustvarja samo nove rane, novo nasilje.

Pomagati predvsem otrokom in mladim

Sveti oče je zbrane na avdienci pozval, naj posebno pozornost namenijo materialnim in duhovnim potrebam najšibkejših in nezaščitenih ljudi. »Na poseben način mislim na družine, ostarele, bolne, otroke. Otroci in mladi, ki so upanje za prihodnost, so prikrajšani za temeljne pravice, kot so rasti v vedrini družine, biti negovani in oskrbovani, igrati se in učiti. Na milijone otrok je s podaljševanjem konflikta prikrajšanih za pravico do izobrazbe, posledično pa gledajo, kako se obzorje njihove prihodnosti zatemnjuje,« je povedal papež in spodbudil, naj ne manjkajo prizadevanja na tem tako pomembnem področju.

Trpinčene krščanske skupnosti v Siriji in Iraku

A žrtve konflikta so mnoge in na vse papež misli in zanje moli, kot je zagotovil, zatem pa dejal, da ne more zamolčati »velike škode, ki je povzročena krščanskim skupnostim v Siriji in Iraku«, kjer so »mnogi bratje in sestre trpinčeni zaradi svoje vere, izgnani z lastnega kraja, zaprti ali celo ubiti«. Stoletja so krščanske in muslimanske skupnosti sobivale na tej zemlji, na osnovi vzajemnega spoštovanja. Danes je legitimnost navzočnosti kristjanov in drugih verskih manjšin zanikana v imenu »nasilnega fundamentalizma, ki maščuje verski izvor«. Pa vendar, Cerkev na mnoge napade in preganjanja pogumno odgovarja s pričevanjem o Kristusu, in sicer s ponižno in gorečo navzočnostjo, z iskrenim dialogom in velikodušnim služenjem vsakemu, ki trpi ali je v stiski, brez razlikovanja.

Okrepiti sodelovanje. Na zlo odgovoriti z dobrim

V Siriji in Iraku zlo uničuje zgradbe in infrastrukture, predvsem pa uničuje človekovo zavest. V imenu Kristusa, ki je prišel na svet, da bi ozdravil rane človeštva, se Cerkev čuti poklicana odgovoriti na zlo z dobrim, s tem da pospešuje celostni človeški razvoj in skrbi za vsakega človeka in vsega človeka, je ob koncu govora dejal papež Frančišek. Da bi odgovorili na ta težki klic, je po njegovem prepričanju nujno, da »katoličani okrepijo znotraj-cerkveno sodelovanje in vezi občestva, ki jih povezujejo z drugimi krščanskimi skupnostmi«. Prav tako morajo iskati sodelovanje z mednarodnimi humanitarnimi institucijami in vsemi ljudmi dobre volje. »Spodbujam vas torej,« je papež dejal zbranim, »da nadaljujete po poti sodelovanja in razdeljevanja, da delate skupaj in v sinergiji. Lepo prosim: ne zavrzite žrtev te krize, četudi se bo pozornost sveta zmanjšala.«

Vir: Radio Vatikan.