Papež in zbrani na sinodi namenili molitev za učinkovito reševanje sporov na področjih spopadov

9.10.2015 Vatikan Družina, Škofovska sinoda

»Dragi sinodalni očetje, dragi bratje in sestre, ko danes dopoldne ponovno nadaljujemo z generalnimi skupščinami, vas želim povabiti, da posvetimo namen dnevne molitvene ure za spravo in mir na Bližnjem vzhodu. Smo boleče pretreseni in z globoko zaskrbljenostjo spremljamo to, kar se dogaja v Siriji, v Iraku, v Jeruzalemu in na Zahodnem bregu Jordana, saj smo tam priče stopnjevanju nasilja, ki vključuje tudi nedolžno civilno prebivalstvo ter povečuje humanitarno krizo neizmernih razsežnosti.« S temi besedami je danes dopoldne papež Frančišek začel uvod v dnevno molitveno uro v sinodalni dvorani, kjer so po dveh dneh dela po skupinah ponovno začeli z generalnimi skupščinami.

»Vojna prinaša uničenje in povečuje trpljenje prebivalstva. Upanje in napredek  pa izhajata samo iz izbire miru. Združimo se torej v skupni goreči in zaupni molitvi Gospodu, molitvi, ki želi istočasno biti izraz bližine tu navzočim bratom patriarhom in škofom, ki prihajajo iz teh področij, njihovim duhovnikom in vernikom, kakor tudi vsem, ki tam prebivajo.

Istočasno pa skupaj s sinodo užaloščen pozivam mednarodno skupnost, naj najde način, kako učinkovito pomagati vpletenim stranem, da bodo razširili svoje obzorje onkraj lastnih in neposrednih koristi ter da bodo uporabljali za reševanje potekajočih spopadov orodji kot sta mednarodno pravo ter diplomacija.

Končno pa želim, da razširimo našo molitev tudi za tista področja afriške celine, kjer živijo v podobnih konfliktnih razmerah. Za vse naj posreduje Marija, Kraljica miru in ljubeča Mati svojih otrok.«

 

Vir: Radio Vatikan.