Papež Frančišek podpira prizadevanje žensk proti legalizaciji splava

22.11.2020 Katoliška cerkev Življenje, Papež Frančišek, Ženska

Papež Frančišek v lastnoročno napisanem pismu argentinskim ženam, ki se borijo proti legalizaciji splava, izraža spodbudo in podporo. Sveti oče si zastavlja vprašanje: »Da bi rešili nek problem, ali je prav uničiti človeško življenje in najeti morilca?«

Papež Frančišek v svojem pismu, ki ga je napisal 22. novembra 2020, izpostavlja pomembnost zaščite življenja pred poskusi legalizacije splava v Argentini. Lastnoročno napisano pismo je sveti oče poslal poslanki Victorii Morales Gorleri ter tako odgovoril na pismo, ki ga je prejel od mreže žensk (mujeres de las villas), ki si od leta 2018 prizadevajo zaščititi še nerojene otroke, predvsem v ljudskih naseljih Buenos Airesa. Prosile so za Frančiškovo podporo svojega dela proti legalizaciji prostovoljne prekinitve nosečnosti, o čemer se v državi veliko razpravlja.

Papeževa podpora: gre za etično vprašanje
Papež se v svojem sporočilu »iz srca zahvaljuje« ženam, ki si prizadevajo na tem področju, in izrazi svoje občudovanje za njihovo »delovanje in pričevanje«, pri tem pa jih spodbuja, naj nadaljujejo svoje prizadevanje. »Država je ponosna, da ima takšne ženske,« zapiše sveti oče in izpostavi, da »problem splava ni izključno versko vprašanje, ampak etično, preden postane vprašanje katerekoli veroizpovedi«. Doda, da si je dobro zastaviti dve vprašanji: »Da bi rešili nek problem, ali je prav uničiti človeško življenje? In ali je prav za to najeti morilca?« Papež pismo sklene z blagoslovom vseh žensk in prošnjo, naj ne pozabijo zanj moliti.

Nihče nas ne sliši
Skupina žensk »mujeres de las villas« pa je v svojem sporočilu papežu Frančišku spregovorila o svojem protestu proti osnutku zakona o splavu, ki je bil podan s strani več strank kot enostavna rešitev za najstnice, ki živijo na periferijah in se soočajo z nenačrtovano nosečnostjo. »Strte smo pod veliko grozo, če pomislimo, da ta zakonski predlog podpira idejo, da je splav še ena možnost več v nizu kontracepcijskih metod in da so glavni naslovniki revna dekleta,« zapišejo »mujeres de las villas«. »Naš glas, kot glas nerojenih otrok, se nikoli ne sliši. Zakonodajalci in mediji nas ne želijo slišati in če v 'villas' ne bi imeli duhovnikov, ki širijo naš glas, bi bile še bolj same. Naše najstniške hčere rastejo z idejo, da nimajo pravice imeti otrok, ker so revne,« sklenejo in prosijo za papeževo podporo.

V soboto napovedani protesti
Spomnimo, da so se v Argentini odvijali različni shodi proti zakonskemu osnutku o splavu. Pred narodnim kongresom v Buenos Airesu so med drugim molili rožni venec ter življenje spočetih otrok položili pod varstvo Device Marije. Protestne shode podpirajo tudi argentinski škofje, ki so ob različnih priložnostih poudarili pomembnost zaščite življenja od spočetja dalje. Komisija za življenje, laike in družino pri Argentinski škofovski konferenci je odločno zavrnila predlog zakona, o katerem se trenutno razpravlja, pri tem pa poudarila, da »bi v Argentini in v demokraciji lahko prvič bil izglasovan zakon, ki odobrava smrt ene osebe, da bi rešil drugo. Samo tako, da se reši življenje obeh, se lahko rešimo vsi.« Komisija je vernike pozvala, naj se jutri udeležijo protestov, ki so javni izraz podpore človeške pravice do življenja, ki pripada vsaki osebi in ki jo tudi zagotavlja ustava.

 

Vir: Vatican News - slovenska redakcija