Papež Frančišek: Jaslice so povabilo, da bi naredili prostor za Boga

9.12.2016 Vatikan Božič
Foto - Radio Vatikan Foto - Radio Vatikan

»Jaslice in drevo predstavljajo sporočilo upanja in ljubezni, pomagajo ustvarjati božično ozračje, naklonjeno temu, da z vero živimo skrivnost rojstva Odrešenika, ki je na zemljo prišel s preprostostjo in krotkostjo. Pustimo se pritegniti, v duhu otrok, pred jaslicami, kajti tam se dojame dobroto Boga in se kontemplira njegovo usmiljenje, ki je postalo človeško meso, da bi raznežilo naše poglede.« Tako so se glasile besede papeža Frančiška, ko je danes dopoldne nagovoril delegaciji iz italijanske pokrajine Trento in z Malte, od koder letos prihajajo jaslice in božično drevo, ki krasijo Trg sv. Petra v Vatikanu. Med avdienco so bili ti darovi svetemu očetu uradno izročeni. Udeležili pa so se je tudi otroci, ki se zdravijo na onkoloških oddelkih nekaterih italijanskih bolnišnic in so med terapevtsko-ustvarjalnimi programi Fundacije grofice Lene Thun ustvarili glinene okraske, ki so sedaj na vatikanskem božičnem drevesu.

Okraski otrok prikazujejo vrednote življenja, ljubezni in miru

Papež se je med kratkim nagovorom vsem zahvalil: »Z veseljem vas sprejemam, da vam izrazim svojo hvaležnost ob priložnosti odprtja jaslic in drevesa, ki jih bodo med adventom in božičnimi prazniki na Trgu sv. Petra občudovali romarji z vsega sveta.« Zatem je papež posebej pozdravil malteške škofe in vlado, združenje Foreste del Lagorai, predstavnike nadškofije in pokrajine Trento ter otroke, katerih okraski po njegovih besedah »prikazujejo vrednote življenja, ljubezni in miru, ki nam jih Kristusovo rojstvo predlaga vsako leto znova«.

Sporočilo bratstva, medsebojne delitve, sprejemanja in solidarnosti v jaslicah

Jaslice, ki so delo umetnika z otoka Gozo Manwela Grecha, upodabljajo pokrajino na Malti. Izpopolnjujeta jih tradicionalni malteški križ in značilni lokalni čoln, imenovan 'luzzu'. Ta med drugim spominja na žalostno in tragično resničnost migrantov, ki se na pot naproti Italiji podajo s čolni: »V boleči izkušnji teh bratov in sester ponovno vidimo izkušnjo otroka Jezusa, ki v trenutku rojstva ni našel prenočišča in se je rodil v betlehemski votlini; potem pa je bil odpeljan v Egipt, da bi ubežal pred Herodovo grožnjo.« Vsi, ki bodo obiskali jaslice na Trgu sv. Petra, bodo povabljeni, da bi odkrili njihov simbolični pomen: sporočilo bratstva, medsebojne delitve, sprejemanja in solidarnosti.

Tudi jaslice v cerkvah, po domovih ali na javnih mestih – je še dodal sveti oče – so povabilo, da bi v svojih življenjih in v družbi naredili prostor za Boga, skritega v obličju mnogih oseb, ki se nahajajo v situacijah stiske, revščine in trpljenja.

Božično drevo nas vabi h kontempliranju Stvarnika in stvarstva

Božično drevo, ki stoji poleg jaslic na Trgu sv. Petra, prihaja iz gozdov v občini Scurelle pod gorsko verigo Lagorai, ki je obdana »z očarljivo naravo, s cvetlicami, rastlinstvom in kristalnimi potoki ob stezah«: »Lepota tistih razgledov je povabilo h kontempliranju Stvarnika in spoštovanju narave, ki je delo njegovih rok. Vsi smo poklicani, da se stvarstvu približamo v kontemplativnem čudenju.«

»Hvala vam,« je papež Frančišek nato zaključil in vsem še zaželel, da bi božič preživeli vedro in intenzivno: »Prosim vas, da molite zame, nad vas, vaše družine in prebivalstvo vaših dežel, kličem Gospodovega blagoslova.«

 

Vir: Radio Vatikan.