Papež Benedikt XVI. – prihodnji cerkveni učitelj

31.12.2022 Katoliška cerkev Papež Benedikt XVI.
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

Joseph Ratzinger je prišel med Slovence že 1975 s svojim Predgovorom k slovenski izdaji »Uvoda v krščanstvo«. 1991 je napisal Spremno besedo za knjigo prof. A. Strleta »Božja slava – živi človek«. Nato nas je vedno pogosteje "obiskoval" s svojimi spisi. Po izvolitvi za papeža je postal naš sveti oče. Kako razločno je govoril slovensko!

Kardinala Ratzingerja sem osebno spoznal leta 1983. Petletno sodelovanje v Mednarodni teološki komisiji je bilo milostno obdobje. Kardinalov zgled nas je vzgajal k ljubezni do Cerkve, da bi postali »cooperatores veritatis – sodelavci za resnico«. Branje in prevajanje njegovih knjig in nagovorov je bil del mojega služenja.

Papež Benedikt XVI. je bil mojster besede. Izjemne darove razuma, duha in srca je z delovno disciplino posvetil Kristusovi Cerkvi. Ljubezen do lepote in resnice ga pridružujeta sv. Avguštinu in sv. Bonaventuri, pri katerih se je navdihoval. Pastoralna modrost in gorečnost ga približujeta papežu Leonu Velikemu in Gregorju Velikemu. 

Benedikt XVI. velja za največjega misleca našega časa. Odlikovala ga je izredna humanistična, filozofska in teološka izobrazba. Natančno je presojal misli in razlikoval pleve od zrna. Njegove analize so se pogosto potrdile do podrobnosti. Malo jih je, ki so bolj boleče občutili dramo Cerkve, kakor modri mož preprostega rodu iz kmečke Bavarske.

Ratzingerjeva teološka misel je zorela v letih študija in nato, ko je bil univerzitetni profesor, koncilski teolog, soustanovitelj revije Communio, kardinal in prefekt Kongregacije za nauk vere. Seznam Ratzingerjevih del do izvolitve za papeža obsega 444 strani s prevodi v 30 jezikov. Napisal je 135 knjig, 1375 razprav in člankov. Zbrani spisi v 16 zvezkih potrjujejo vsestransko znanstveno in pastoralno dejavnost. Kot Petrov naslednik je nadaljeval svoje teološko ustvarjanje. Vsi papeški dokumenti (tri okrožnice, kateheze, nagovori) izhajajo v »Insegnamenti Benedetto XVI« (15 zvezkov).

V knjigi Georga Ratzingerja z naslovom Moj brat papež smo lahko spoznali globoko vero v domači družini in čudovita pota Božje previdnosti. Poglejmo tri drobce. Joseph Ratzinger sam pripoveduje, da je bil rojen na veliko soboto. »Bil sem krščen s pravkar blagoslovljeno vodo 'velike noči'. Osebno sem bil vedno hvaležen, da je bilo moje življenje že od samega začetka potopljeno v velikonočno skrivnost.«

Oba brata sta bila skupaj posvečena v duhovnika 1951. »Ko je nadškof položil roke na mojo glavo, se je od glavnega oltarja dvignil ptiček – morda škrjanček –, poletel po stolnici in pri tem žvrgolel majhno hvalnico. To mi je bilo kakor tolažba od zgoraj: Dobro je tako, na pravi poti si.« 

Ob zgodbi o medvedu, ki ga je škof Korbinijan izpustil, ko mu je prinesel tovor v Rim, Ratzinger pravi: »Jaz pa sem svojo prtljago sam prinesel v Rim in odtlej že nekaj let hodim s svojim bremenom po cestah večnega mesta. Ne vem, kdaj me bodo izpustili na svobodo«.

Sveti Janez Pavel II. je Ratzingerja poklical k sebi za najožjega sodelavca. Ko je kardinal pred svojim 75. rojstnim dnem hotel vložiti prošnjo za odstop, mu je papež rekel: »Sploh Vam ni treba pisati pisma, ker Vas hočem imeti do konca«. Veliki poljski papež je kardinalu vedno izkazoval veliko, zelo prisrčno in globoko zaupanje. 

Kot »ponižen in skromen delavec v Gospodovem vinogradu« se je Benedikt zavedal, da petrinske službe zaradi njene duhovne narave ni mogoče opravljati »samo z dejanji in besedami, ampak tudi s trpljenjem in molitvijo«. Odpoved petrinski službi februarja 2013 je samo povzdignila veličino njegovega poslanstva. Bil je služabnik Gospoda Jezusa in njegove Cerkve. Človek vere, upanja in ljubezni. Blag in ljubezniv. Benedictus – blagoslovljen!

Joseph Ratzinger se uvršča med klasike katoliške teologije. Njegove knjige o Jezusu iz Nazareta polagajo nove temelje razlaganju Svetega pisma. Glavno je češčenje Boga: »V ravnanju z bogoslužjem se odloča usoda vere in Cerkve«. Ne smemo preslišati tega klica, saj med nami je živel prihodnji cerkveni učitelj.

Prof. dr. Anton Štrukelj