Papež Benedikt XVI. kmalu na Twitterju

3.12.2012 Katoliška Cerkev Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. - Foto Vatican Insider Papež Benedikt XVI. - Foto Vatican Insider

Od ponedeljka, 3. decembra, bo papeža Benedikta XVI. mogoče najti tudi na Twitterju. O tej odločitvi Svetega sedeža, ki bo uradno predstavljena v ponedeljek, je za Radio Vatikan več povedal direktor jezuitske revije Civiltà Cattolica p. Antonio Spadaro.

Kot trdi, v skladu z današnjo logiko komunikacije, smiselnih in torej tudi verskih sporočil ni dovolj le posredovati, ampak jih je treba deliti. Smiselna sporočila gredo tudi preko socialnih omrežij kot so Facebook, Twitter in druga, ki tudi sama postajajo pravi kraji smisla. To pomeni: kraji premišljevanja, razpravljanja, deljenja vrednot, idej in življenjskih trenutkov. Po Spadarovih besedah so tudi drugi verski voditelji že prisotni na Twitterju, zato je prav in današnjemu času primerno, da bo svoj račun imel tudi papež Benedikt XVI. V tem, da se bodo papeževe besede in evangeljsko sporočilo na Twitterju lahko delili naprej in dosegli širše občinstvo, p. Spadaro tudi vidi prednost tega socialnega omrežja.

Na vprašanje, ali ne gre morda za prilagajanje Cerkve neki modi, vstopanje v svet spleta samo zato, da bi bila prisotna, p. Spadaro odgovarja nikalno. Meni, da je tak način gledanja in razumevanja papeževe prisotnosti na Twitterju zelo napačen. Ne gre za to, da bi se Cerkev prilagajala zadnjim novostim, ampak ravno nasprotno. Gre za eno od očitnih posledic tega, kako je Cerkev v zadnjih desetletjih pristopala k področju komuniciranja. Spomniti se je treba na poslanico ob 46. svetovnem dnevu sredstev družbenega obveščanja, v kateri je papež zapisal, da je treba z zanimanjem upoštevati različne oblike strani in aplikacij, ki lahko pomagajo današnjemu človeku najti prostor tišine, priložnosti za molitev, meditacijo in branje Božje besede. Za kristjana seveda to pomeni prav posebno prisotnost na spletu, ki torej ni zaradi mode ali samo zato, ker človek danes mora biti navzoč tudi na spletu, dodaja p. Spadaro.


Besedilo je v izvirniku objavljeno na spletni strani Radia Vatikan.