Orgelski seminar – orgelska improvizacija z doc. Daliborjem Miklavčičem

29.5.2021 ob 9:30 Celje Dom sv. Jožef, Cerkvena glasba, Izobraževanja

Seminar za organiste Orgelska improvizacija bo potekal v soboto, 29. maja 2021, ob 9.30 v Domu sv. Jožef v Celju. Voditelj bo doc. Dalibor Miklavčič.

Poleg vsakokratnih praktičnih vsebin, kot je priprava na kompetentno spremljanje cerkvenega petja ter poleg običajnih uvodov, mediger in postludijev, bomo v sklopu letošnjega tečaja namenili dve šolski uri tudi razmisleku o sedanjosti in bodočnosti cerkvenega orglanja, posebej improvizacije. To bomo strnili v 90-minutno predavanje, kratek povzetek vsebin mojstrskega tečaja g. Miklavčiča za Univerzo za glasbo na Dunaju MDW (Laudate Dominum, 2014) 

1 Sakralna orgelska improvizacija danes

  • imamo “zgodovinski spomin” na dobrih 1000 let pretekle sakralne glasbe – to je hkrati naš izziv danes (primer za ponazoritev tematike: kako lahko danes uporabimo tudi historične uglasitve, nauk o afektih, retorične figure v improvizaciji);
  • evangelij se skozi čas ne spreminja, se glasba mora za vsako ceno?;
  • ustvarjalna svoboda brez intimnega poznavanja preteklosti?;
  • mednarodna izobraževanja in tekmovanja orgelskih improvizatorjev, avdicije, delovna mesta v Cerkvi po svetu in na univerzah – kako se Slovenci lahko orientiramo v tej pluralnosti.

2 Meje v preteklosti niso bile začrtane

  • nerazdružljiva trojica: zapisane skladbe – basso continuo – improvizacija (primeri: fuge notirane kar na 1 sistemu; kaj pomeni v partituri “cembalo arpeggia”; Pasquinijeve skladbe za duo v GB-tehniki itd );
  • kako so bili (improvizacijsko) ustrojeni možgani glasbenika v GB-obdobju, ko je izvajal zapisane skladbe z BC: primer a) Händlov in Mozartov sakralni repertoar; primer b) glasbenikovo dojemanje “repertoarja”, v ožjem smislu sakralnega, pred 1850.

3 Razvoj evropske glasbe do danes

  • je slogovni razvoj predvidljiv naravni proces?
  • kako so soodvisne fizika zvoka, biokemija Homo sapiensa ter časovna dimenzija;
  • pogum za vračanje: prehojena tisočletna pot od enoglasja do serializma odpira nove priložnosti za sakralno glasbo in posebej za sakralno orglanje / improvizacijo v 21. stoletju.

 

Prosimo za prijave na 059-073-800 ali [email protected]

Za sodelovanje je potrebno ob prihodu vplačati prispevek za seminar.