Orgelski cikel Olivierja Messiaena

5.11.2013 ob 20:00 Ljubljana Glasba, Kultura

V torek, 5. novembra 2013, bo ob 20.00 v župnijski cerkvi Ljubljana - Šiška potekal orgelski koncert.

Kulturno društvo Schellenburg bo v sezoni 2013/2014 v cerkvi sv. Frančiška v Šiški organiziralo niz koncertov. V preteklem letu je prof. Ivan Florjanc dal pobudo, da bi pod okriljem našega društva z orgelskimi deli Olivierja Messiaena nastopil priznani italijanski organist Pierpaolo Turetta. Ker na orglah v uršulinski cerkvi trenutno potekajo velika obnovitvena dela, smo se s prošnjo obrnili na župnijo sv. Frančiška v Šiški. Ne samo da je tam nov kakovosten inštrument Orglarstva Močnik, orgle so tudi po dispoziciji nadvse primerne za izvajanje glasbe francoskih skladateljev.

Kot boste v nadaljevanju lahko prebrali, je glasba Olivierja Messiaena tesno povezana s krščanskimi skrivnostmi in ima bogato teološko vsebino. Messiaenove orgelske skladbe se že v naslovih dotikajo največjih skrivnosti naše vere in jih na svojstven način opisujejo, zato bodo ti koncerti za vse obiskovalce velika duhovna obogatitev. Njegovo dosledno življenje po krščanskih načelih - to se je v polni meri odrazilo v njegovi glasbi - je imelo močno oporo v gibanju, ki se je že okoli leta 1870 uprlo pozitivizmu in materializmu.

Posebno v Francij je bilo to gibanje zelo močno. Iz njega je izšlo zlasti veliko umetnikov, med katerimi sta tudi pesnika Charles Péguy in Paul Claudel, pisatelja Georges Bernanos in François Mauriac, ter filozofa Gabriel Marcel in Jacques Maritain. Prepričani so bili, da prihaja njihov talent od Boga in ga zato morajo uporabiti v korist in duhovno rast vsakega posameznika in celotne družbe. V sklopu Cikla orgelskih koncertov boste na sedmih večerih, razporejenih od novembra 2013 do junija 2014, lahko prisluhnili izvedbi celotnega opusa orgelskih del Olivierja Messiaena. Zaradi visokih izvajalskih zahtev teh skladb kot tudi zaradi obsega njegovega opusa je to edinstven primer in lepa priložnost za vse poslušalce, ljubitelje orgelske glasbe. Naj se na tem mestu zahvalim župniji sv. Frančiška v Šiški in župniku p. Gregorju Kosu. Posebna zahvala gre tudi dr. Edu Škulju za izčrpne razlage koncertnih programov, ki nam bodo v pomoč pri poslušanju Messiaenove glasbe.


Boris Kerimov