Odranci - 50 let Stopinj in začetek sinode

17.10.2021 ob 15:00 Škofija Murska Sobota, Odranci Škofija Murska Sobota, Škofovska sinoda, Praznik, Škofija Murska Sobota
Odranci - 50 let Stopinj in začetek sinode Odranci - 50 let Stopinj in začetek sinode

Škof dr. Peter Štumpf, duhovniki soboške škofije, sodelavci Stopinj in drugi so se v nedeljskem popoldnevu zbrali v župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih k sv. maši ob začetku sinode in praznovanju 50-letnice zbornika Stopinje.

Bogoslužje se je začelo s kratko molitvijo pred Najsvetejšim, nadaljevalo pa s sveto mašo, med katero je zbrane nagovoril škof dr. Peter Štumpf. Ker je bila to tudi sveta maša ob začetku sinode, zato je škof najprej spregovoril o tem dogajanju, ki želi prenoviti posameznika, skupnosti in vesoljno Cerkev. Ob koncu bogoslužja je škof dr. Peter Štumpf Stopinjam podelil najvišje škofijsko odlikovanje, odličje svetega Metoda. V utemeljitvi je izpostavil: »Stopinje so vsa leta v naše domove prinašale bogato in pestro vsebino. Bralce so bogatile z verskimi oz. duhovnimi zapisi, s pogledom v preteklost, prinašale so lepo besedo v pesmi in prozi, zapise o življenju v naših župnijah in še marsikaj. Stopinje so oblikovale pastoralni prostor, povezovale duhovnike, druge oznanjevalce in vse vernike, da je lahko leta 2006 zaživela Škofija Murska Sobota. Pripomogle so tudi k prepoznavanju svetosti, saj so pisale o Božjem služabniku Danijelu Halasu in zdaj lahko spremljamo tudi škofijski postopek za beatifikacijo zavzetega sodelavca in urednika Stopinj Alojzija Kozarja. Stopinje so v petdesetih letih postale dragocena zakladnica podatkov, misli in idej. Brez njih bi si življenje v naši škofiji težko predstavljali.« Poleg škofijskega odlikovanja Stopinjam je škof podelil sedanjemu uredniku Lojzetu Kozarju »posebno škofijsko priznanje in zahvalo za njegovo dolgoletno in vztrajno urednikovanje« in zlato pero. Škof pa je v zahvalo prejel spominek: v eno stopinjo združenih petdeset Stopinj.
Pri sveti maši so sodelovali sodelavci Stopinj, s petjem so bogoslužje bogatili pevci župnijskega zbora Neuničljivo upanje pod vodstvom Nuše Zadravec. Navzoč je bil tudi škof Evangeličanske cerkve mag. Leon Novak. Udeleženci so si lahko ogledali tudi razstavo, ki je pripravljena ob zlatem jubileju Stopinj.

 

ŠKOFOVA PRIDIGA

FOTOGRAFIJE

Škofija Murska Sobota