Odprtje stalne razstave Rastoča knjiga Stična

20.9.2012 ob 18:00 Stična Knjiga
Deklica z rastočo knjigo - vir - bansi Deklica z rastočo knjigo - vir - bansi

V prostorih Muzeja krščanstva na Slovenskem v cistercijanskem samostanu v Stični bodo v četrtek, 20. septembra 2012, ob 18.00, odprli stalno razstavo z naslovom Rastoča knjiga Stična. Slavnostni govornik bo predsednik Državnega sveta Republike Slovenije mag. Blaž Kavčič.

Projekt Rastoča knjiga Stična

V Sloveniji je veliko krajev, ki so zelo pomembni v znanstvenem in kulturnem smislu. Eden takih krajev je tudi Stična. S svojo cistercijansko opatijo in stiškimi rokopisi, Muzejem krščanstva na Slovenskem in dragocenostmi v njem, razstavami, zeliščnimi inovacijami, z delovanjem številnih društev in drugimi dosežki je postala znana po vsej Sloveniji in tudi širše. Kulturno in vsestransko duhovno bogat kraj bo od 20. septembra dalje plemenitila tudi stalna razstava Rastoča knjiga Stična, ki se bo pridružila Rastoči knjigi Slovenije (domuje v NUK-u), Rastoči knjigi naših izseljencev (domuje v preddverju Slovenske matice) in Rastočim knjigam v Trebnjem, Šentrupertu, Velikem Gabru in Brusnicah.

Stalna razstava Rastoča knjiga Stična bo na enem mestu prikazovala bogastvo duhovnega snovanja kraja na Dolenjskem s knjigami, ki so jih napisali predstavniki kulture, umetnosti, gospodarstva in znanosti iz Stične, in ki so pustile globoko sled v slovenski zgodovini. Avtorji so bili rojeni v Stični, so tu delovali oz. delujejo ali pa so o njej pisali oz. o njej pišejo. Zaradi omejitve s prostorom v vitrini bo predstavljen izbor knjižnih del. Razstavo bodo vsako leto obogatili z novimi avtorji in knjigami.

Rastoča knjiga Stična želi biti mesto navdiha in ustvarjalnosti. Zlasti mladi naj bi se ob svojih pomembnih prednikih navduševali ter ob njih iskali moč in energijo za svojo strokovno in življenjsko pot. Rastoča knjiga Stična je odgovorno dejanje sedanje generacije prebivalcev Stične, ki jim ni vseeno, kaj se bo z njihovim krajem dogajalo v prihodnje.

»Rastoča knjiga je več kot knjiga,
je skrinja narodne zaveze,
je duh, ki se nad časom dviga,
je zvezda stalnica, ljubezen.«

Tone Pavček

Rastoča knjiga je izviren slovenski projekt, ki ima korenine na Dolenjskem in veliko sporočilno vrednost za prihodnost. Njen idejni vodja je dr. Janez Gabrijelčič. Knjiga je za Slovence več kot samo pripomoček za večanje znanja in bogatenje duha. Ker do pred kratkim nismo imeli svoje države, nas je na poseben način povezovala, čeprav smo živeli v različnih državah. Že v preteklosti smo imeli zelo bogato književnost in tudi sedaj je dosti ljudi, ki v evropskih in svetovnih razsežnostih veliko pomenijo. Ponosni, celo navdušeni smo lahko nad svojimi predniki, ki so morali prenesti toliko gorja, vendar niso izgubili upanja in poguma. Slovencem knjiga predstavlja veliko več, kot drugim narodom. Rastoča knjiga je spomenik knjigi. Projekt ni usmerjen samo v preteklost in sedanjost, ampak tudi v prihodnost. Želimo rasti in se razvijati, in to pospešeno. Slovenija naj bi postala inovativna družba in ne samo družba, ki se prilagaja. Z lastno državo smo vzpostavili še zadnje pogoje, da lahko v sodelovanju z drugimi narodi rastemo hitreje kot nekoč, ko smo bili pogosto zatirani, omejevani in celo obsojeni na propad.


Besedilo sta pripravila idejni vodja projekta Rastoča knjiga dr. Janez Gabrijelčič in avtorica razstave Rastoča knjiga Stična mag. Nataša Polajnar Frelih. Dodatne informacije dobite na sedežu Muzeja krščanstva na Slovenskem v Stični, tel. 01/787–78–63, GSM: 041/689–994, e-naslov: [email protected].