Odprtje razstave slikarskih in kiparskih del z naslovom Obrazi notranje moči

V galeriji Ars sacra na Slomškovem trgu 3 v Mariboru bodo v četrtek, 18. oktobra 2012, ob 18.00, odprli razstavo slikarskih in kiparskih del z naslovom Obrazi notranje moči. Umetniška dela in sodelujoče, med katerimi so Sandi Červek, Bogdan Čobal, Marjan Drev, Viktor Gojkovič, Enver Kaljanac, Janko Orač in Karel Pečko, bo predstavil likovni kritik Mario Berdič, razstavo pa bo odprl župan Mestne občine Maribor gospod Franc Kangler. S kulturnim programom bodo sodelovali učenci glasbene in baletne šole Antona M. Slomška iz Maribora.

Ivan Štuhec je o razstavi zapisal:

»Razstava umetnikov iz mest, ki so se povezala v letu, ko je Maribor kulturna prestolnica Evrope, ima svoj temeljni idejni koncept prav v dejstvu, da na ta način ustvarjalce iz teh mest povežemo na eni razstavi. To seveda pomeni, da razstava nima enotnega likovnega sporočila, ima pa sporočilo različnosti ustvarjalnih posameznikov, ki se na enem mestu predstavljajo v središču dogajanja EPK. Celoten sklop prireditev, ki potekajo v cerkvenem okolju in ki ga je prevzel Zavod Antona Martina Slomška kot koordinator dogodkov, poteka pod skupnim geslom obrazi notranje moči. Vsak umetnik skozi svojo umetnino izpoveduje svoj notranji obraz, obraz nemoči in moči, obraz svetlobe in teme, obraz radosti in žalosti, obraz življenjskega smisla in kdaj tudi obupa ali ranjenosti. Vsaka umetnost in vsaka umetnina je lahko zgolj in samo izraz notranjosti tistega, ki jo ustvarja in ki svojo stvaritev postavlja na ogled. Na nek način bi lahko rekli, da je sleherni umetnik človek, ki ima pogum, da svoj notranji obraz razkrije tudi drugim, da ga razkrije javnosti, publiki. Galerija Ars sacra je sicer v svoji osnovni usmeritvi nastala za to, da bi svoj prostor prepuščala umetnikom, ki se ukvarjajo s sakralno umetnostjo, vendar če pojem sakralno obrnemo na človeka kot osebo, ki je sveta in nedotakljiva, potem je na nek način razstavljanje sleherne slike in obraza, ki se za njo skriva, sakralno dejanje. V tem smislu in v tem duhu razumemo tudi pričujočo razstavo, ki naj na simbolični način poveže obraze umetniške moči, ki prihajajo iz partnerskih mest EPK 2012.«

Razstavljena dela slikarjev in kiparjev bodo na ogled do sobote, 15. decembra 2012.

Predstavitveni katalog


Dodatne informacije dobite na sedežu galerije Ars sacra na Slomškovem trgu 3 v Mariboru, tel. 0590/80–344 ali 0590/80–343, GSM: 041/751–668, e-naslov: [email protected].