Odprtje razstave 30 let Duha Asisija v Ljubljani

24.10.2016 Ljubljana Kultura, Razstava, Redovništvo
Foto - Družina Foto - Družina

27. oktobra bo minilo 30 let, odkar je sveti papež Janez Pavel II. v Assisiju zbral verske voditelje z vsega sveta, da bi skupaj molili za mir. Srečanja se je udeležilo prek 150 voditeljev ver, ki častijo enega Stvarnika. Tri dni pred obletnico, v ponedeljek, 24. oktobra 2016, je asiški molitveni duh zavel v galeriji Družina: nadškof Stanislav Zore je v navzočnosti škofa evangeličanske cerkve, srbske pravoslavne cerkve in generalnega tajnika islamske skupnosti, redovnih predstojnic in predstojnikov Frančiškovih redov odprl razstavo 30 let Duha Asisija. Razstavo na 34 panojih, ki je pravzaprav slovenska različica razstave iz osrednjega asiškega minoritskega samostana Sacro Convento, je predstavil »asiško-slovenski« minorit p. Janez Šamperl.

Po poti svetega Frančiška - človeka miru in sprave

Da papež Janez Pavel II. leta 1986 ni naključno izbral mesta za medreligijsko molitveno srečanje, je dejal p. Šamperl: »Ni šel ne v Jeruzalem ne v Betlehem ne v Rim. Izbral je sveti kraj, kot je zapisal papež, zaradi svetega človeka Frančiška Asiškega, ki ga vsi poznajo in spoštujejo kot človeka miru in sprave.« Tako se razstava na prvih panojih začne z besedo MIR, zapisano v različnih jezikih, nato pa z letnicama 1209 in 1219 pokaže na svetega Frančiška, ki je, kot je dejal p. Šamperl, s svojim življenjem, miselnostjo, dialoškim odnosom, vero v Boga, odnosom do stvarstva, načinom življenja, mišljenja in delovanja porodil Duha Assisija.

Razstava je zasnovana preprosto – po časovnem zaporedju, letnicah molitvenih srečanj. »In po principu biblie pauperum«, kot je dejal p. Šamperl. V samostanu sacro convento je namreč razstava postavljena v nadstropju velikega križnega hodnika papeža Siksta V., na hodnik pridejo obiskovalci neposredno iz spodnje bazilike, poslikane z Giotovimi in Cimabuejevimi freskami. »Razstava na križnem hodniku samo nadaljuje slikarsko pripoved o zgodovini odrešenja in Frančiškovem življenju – tokrat prek fotografije govori o zadnjih 30 letih dogajanja na svetem kraju.« Poleg fotografij medverskih molitvenih srečanj v Assisiju je slovenska različica razstave v galeriji Družina dopolnjena s fotografijami molitvenih dogodkov vsakega 27. oktobra v različnih Frančiškovih župnijah v Sloveniji; molitev je od vsega začetka z zapisi in različnimi spodbudami spremljala Družina, tako so fotografije povečini iz tednika. Na vsakem panoju je mesto Assisi s »svetim samostanom«, pod sliko pa napis Duh Assisija. Pod tem ima vsak pano molitev ene od religij, molitev pa je označena s povečanim in poudarjenim simbolom tiste religije. 

Poleg papežev Janeza Pavla II. in Benedikta XVI. so asiška molitvena srečanja v 30 letih zaznamovali sveta Mati Terezija, Lech Valensa, Jaser Arafat, Mihail Gorbačov, mnogi Nobelovi nagrajenci za mir. Najpogosteje pa se, kot je povedal p. Šamperl, romarji ustavljajo ob zadnjem panoju, ko pred grobom svetega Frančiška moli papež Frančišek. »Svet še ni spoznal, niti Frančiškovi bratje še nismo doumeli koraka, ki ga je storil papež z izbiro imena Asiškega ubožca. Nujno bi morali nadvse resno vzeti simbolno sporočilo za današnji čas, je dejal p. Šamperl in zaživeti preroške besede svetega Janeza Pavla II., ki je na prvem srečanju v Assisiju dejal: »Mir je prelepo znamenje prihodnosti.«

Razstava v galeriji Družina bo odprta do 18. novembra, vsak dan med 9. in 16. uro, ob sobotah od 8. do 12. ure.

Vir: Družina.