Odprtje razstave Albine Nastran Ikone – dotik večnosti

28.6.2012 ob 18:00 Stična Kultura, Umetnost

V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični bo v četrtek, 28. junija 2012, ob 18.00 odprtje razstave Albine Nastran z naslovom Ikone – dotik večnosti.

Na razstavi Ikone – dotik večnosti bo predstavljenih 40 ikon Albine Nastran. Avtorica se je ikonopisja naučila pri številnih učiteljih in je ena redkih, ki v našem kulturnem okolju goji tovrstno slikarstvo ter skrbi za spoznavanje in stik z umetniško dediščino minulih stoletij. Vir za pisanje ikon so ji motivi iz kulturne zakladnice grškega področja (npr. z Atosa), Sinaja, ukrajinskega in balkanskega ozemlja. Zanimajo jo tudi vplivi ikonopisja na Slovenskem. Pri delu se poslužuje klasičnih uveljavljenih postopkov in naravnih materialov. Razstavljala je na več kot 20 samostojnih in nekaj skupinskih razstavah (Minoritski samostan na Ptuju, Vodnikova domačija v Ljubljani, Muzej Škofja Loka, Anina galerija v Rogaški Slatini, Galerija Družina v Ljubljani, Galerija v Železnikih, v Mengšu ter na Sveti Gori nad Gorico). Sodelovala je na slikarski delavnici Karitas na Sinjem vrhu in pri opremi samostanske kapele v Celju, imela je tudi več predavanj o ikonopisju. Leta 2006 je papež Benedikt XVI. obiskal mesto Freising na Bavarskem, ki je pobrateno s Škofjo Loko. Ob tej priložnosti mu je župan Škofje Loke podaril njeno ikono.

Razstava bo v Muzeju krščanstva na Slovenskem na ogled do nedelje, 29. julija 2012.

Besedilo je posredovala direktorica Muzeja krščanstva na Slovenskem mag. Nataša Polajnar Frelih.


Dodatne informacije dobite na sedežu Muzeja krščanstva na Slovenskem v Stični, tel. 01/787–78–63, GSM: 041/689–994, e-naslov: [email protected], na spletni strani: www.mks-sticna.si ali pri gospe Tanji Oblak GSM: 040/585–369.