Odprtje občasne razstave Kuge, lakote in vojske–reši nas, o Gospod!

5.11.2015 ob 18:00 Stična Kultura
Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični

Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični v četrtek, 5. novembra 2015, ob 18. uri vabi na odprtje občasne razstave z naslovom Kuge, lakote in vojske–reši nas, o Gospod! Kranjska v prvem letu vélike vojne. Razstavo so pripravili v Zgodovinskem arhivu Ljubljana.

O razstavi bo spregovoril direktor Zgodovinskega arhiva Ljubljana mag. Mitja Sadek. Razstava bo na ogled do 15. novembra 2015.

Z gostujočo razstavo Zgodovinskega arhiva Ljubljana bo tudi Muzej krščanstva na Slovenskem obeležil spomin na prvo svetovno vojno, ki je bila dobrih 100 let nazaj usodna za prestolonaslednika Franca Ferdinanda, avstro-ogrsko monarhijo in mnoge Kranjce. Avtorji razstave (Elizabeta Eržen Podlipnik, Hana Habjan, Mira Hodnik, Marija Kos, Marjana Kos, Dragan Matić, Barbara Pešak Mikec, Judita Šega in Barbara Žabota) so svoje raziskovanje usmerili na področje vsakdanjega življenja na Kranjskem v času prve svetovne vojne. Vojna je tudi v zaledju na prebivalstvu pustila globoke posledice in sprožila procese, ki so bistveno vplivale na družbeni red in mentaliteto ljudi. Razstava bo na 28-ih panojih med drugim prikazala tudi različne religije in cerkvene institucije, ki so odigrale eno ključnih vlog pri podpori cesarja in njegovi odločitvi o vstopu Avstro-ogrske v vojno, med samo vojno pa so skrbeli za različne dobrodelnosti, ranjence in begunce.

Več informacij: Muzej krščanstva na Slovenskem, Stična 17, 1295 Ivančna Gorica, Slovenija, www.mks-sticna.si. Kontaktna oseba: Tadej Trnovšek, Muzej krščanstva na Slovenskem, tel. 01 78 77 863.