Odprtje in blagoslov Muzeja jaslic na Brezjah

17.12.2016 Brezje Kultura, Božič
Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je blagoslovil prenovljeni Muzej - Foto Družina Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je blagoslovil prenovljeni Muzej - Foto Družina

S sveto mašo v baziliki Marije Pomagaj, krajšo slovesnostjo in blagoslovom so v soboto, 17. decembra 2016, odprli prenovljeni Muzej jaslic Brezje.

Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval rektor brezjanske bazilike p. dr. Robert Bahčič OFM, po sveti maši pa je sledila krajša slovesnost, na kateri je bil predstavljen prenovljeni Muzej jaslic. Ob sklepu sta p. Bahčič in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore blagoslovila prenovljeni Muzej.

Od leta 2001 na Brezjah, ob baziliki Marije Pomagaj, deluje Muzej jaslic, ki ga romarji od vsega začetka pogosto in z veseljem obiskujejo. V vseh teh letih so za muzej skrbeli člani Društva ljubiteljev jaslic Slovenije, pod vodstvom raziskovalca jaslic, p. dr. Leopolda Grčarja. V letih delovanja Muzeja je število eksponatov-jaslic naraslo do takšne mere, da vseh jaslic ni bilo mogoče več vključiti v Muzej. Zato so se ob koncu leta 2014 odločili, da obnovijo obstoječe prostore in Muzej povečajo za dodatne štiri prostore.

Muzej jaslic Brezje je edinstvena zbirka, ki vsebuje preko 300 različnih eksponatov – jaslic z vseh koncev sveta. Jaslice so v muzeju predstavljene v tematskih sklopih ter vezano na geografska območja njihovega izvora. Muzej jaslic Brezje je urejen v nekdanjem pomožnem gospodarskem poslopju za baziliko Marije Pomagaj na Brezjah. Prvotna namembnost prostorov, samostanski hlev, je vidna tudi po prenovi. V sprehodu skozi deset prostorov Muzeja jaslic Brezje se srečamo z zgodovino jasličarstva, spoznamo pomen posameznih jasličnih figur in prizorov, občudujemo različne načine in materiale za izdelavo jaslic. Na koncu pa zaključimo s prvo postavitvijo jaslic, ki jih je leta 1223 v Grecciu postavil sveti Frančišek Asiški.

Na slovesnosti, ki je v baziliki Marije Pomagaj sledila sveti maši, so o nastajanju muzeja in njegovi vsebini spregovorili p. dr. Robert Bahčič gvardijan frančiškanskega samostana Brezje, dr. Andreja Eržen Firšt, vodja Romarskega urada Brezje ter ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Z glasbo je večer obogatila harfistka Aleksandra Verbickaja, povezoval pa Alen Salihović.

Muzej jaslic Brezje bo odprt vsak dan, v zimskem času od 9. do 18. ure, v poletnem času pa od 9. do 19. ure, ob ponedeljkih zaprt.

 

Besedilo je s spletne strani Marija Pomagaj Brezje.