Odlikovanje za pisatelja Alojza Rebulo

21.7.2012 Italija Kultura
Alojz Rebula - vir - Primorski dnevnik Alojz Rebula - vir - Primorski dnevnik

Pisatelj Alojz Rebula je v dneh okoli 21. julija 2012, ko je obhajal 88. rojstni dan, prejel brzojavno sporočilo, da ga je predsednik Giorgio Napolitano imenoval za velikega častnika Viteškega reda za zasluge za Republiko Italijo. To je drugo najvišje državno odlikovanje na področjih kulture, gospodarstva, javnega ali človekoljubnega dela.

Visoko priznanje je še en dokaz o tem, da projekt Rebula, ki ga je izvedla Knjižnica Dušana Černeta iz Trsta v sodelovanju z založbo Edizioni San Paolo iz Milana in s finančno podporo deželne uprave Furlanije Julijske krajine, da bi italijanska javnost temeljiteje spoznala delo tržaškega pisatelja in po njem tudi našo narodno skupnost in sploh slovensko kulturo, rojeva pozitivne sadove.

Poleg javnih predstavitev in odmevov v tisku je prof. Rebula 31. marca letos v kraju Riva del Garda doživel podelitev literarne nagrade Mario Rigoni Stern. V imenu italijanskih oblasti pa mu je 3. aprila 2012 med srečanjem v tržaški vladni palači čestital tržaški prefekt in vladni komisar v deželi Furlaniji Julijski krajini dr. Alessandro Giacchetti. Takrat je med drugim izjavil, da je lahko pisatelj Rebula s svojim literarnim delom, a tudi s svojo zavzetostjo svetel zgled za današnjo mladino.

Kdaj bo vročitev visokega italijanskega odlikovanja, še ni bilo določeno.


Besedilo je pripravil Ivo Jevnikar.