Odličje sv. Jožefa 2015

19.3.2015 ob 18:00 Novo mesto Škofija Novo mesto, God, Svetnik
Novomeška stolnica Novomeška stolnica

19. marca v Katoliški Cerkvi obhajamo praznik sv. Jožefa, ženina device Marije, ki ga častimo tudi kot zavetnika vesoljne Cerkve in glavnega zavetnika Škofije Novo mesto. Ob tej priložnosti novomeška škofija vsako leto podeljuje najvišje škofijsko priznanje »Odličje sv. Jožefa« posameznikom ali ustanovam, ki se posebej odlikujejo po zglednem krščanskem življenju in svojem prispevku za krajevno Cerkev.

Letošnje odličje bosta prejela zakonca Jožica in Peter Kotar, ki ju odlikuje izjemno in vsestransko požrtvovalno služenje Cerkvi v domači župniji Toplice in v širšem škofijskem merilu.

Slovesna sv. maša s podelitvijo odličja bo na praznik sv. Jožefa, v četrtek, 19. marca 2015, ob 18. uri v novomeški stolnici. Somaševanje bo vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

 

Iz utemeljitve za izbor odlikovancev

Gospa Jožica Kotar je tajnica Župnijskega pastoralnega sveta, nosi glavno breme sestavljanja župnijskega glasila, vodi otroški pevski zbor, poje pri zboru, skrbi za revne in pomoči potrebne v župniji in sodeluje pri vseh večjih srečanjih. Gospod Peter Kotar je soudeležen pri večini zgoraj naštetih srečanj ter predvsem s svojo izurjeno kuharsko roko poskrbi za zadovoljstvo vseh udeležencev. Oba sta ob tem vpeta tudi v družbeno življenje kot občinska svetnika (v različnih mandatih) in sodelujeta pri mnogih prireditvah na občinski ravni in zunaj nje. Predvsem pa tudi v javnosti nista nikoli skrivala svojega verskega prepričanja, kljub preizkušnjam, med katerimi je za go. Jožico gotovo izguba službe učiteljice v prejšnji državi. Oba sodelujeta na škofijski ravni pri raznih prireditvah in predvsem pogostitvah ob duhovniških srečanjih in škofijskih praznovanjih. Zakonca Kotar sta tudi zgledna starša. V domači župniji in širši skupnosti uživata velik ugled in spoštovanje. Za svoje pričevanje krščanskega življenja si po mnenju Zbora svetovalcev Škofije Novo mesto zaslužita Odličje sv. Jožefa.

 

Prejemniki Odličja sv. Jožefa iz preteklih let so:
-     2014: Marija – Mimica Rade, upokojena medicinska sestra, ki je s svojo izjemno ljubeznivostjo in sočutjem do pacientov ter kot izredna delivka v življenju izpričala krščansko ljubezen do bližnjega.
-     2013: Lina Švalj, dolgoletna in izredno zaslužna organistka in zborovodkinja v župniji Šentjernej
-     2012: Anica in Lado Stopar, cerkovnika romarskega svetišča na Zaplazu, odlikuje ju zvesta služba Cerkvi in izredna gostoljubnost do romarjev in duhovnikov
-     2011: Marija Kalan, dolgoletna zaslužna sodelavka Karitas na kočevskem
-     2010: sestre de Notre Dame, za služenje krajevni cerkvi in podaritev nekdanjega samostana in šole v Šmihelu, ter Jože Kastelic, za zgledno krščansko življenje in darove župnijam Hinje in Ambrus ter domačemu kraju Žvirče
-     2009: dr. Janez in dr. Marika Kramar, za izredno predano služenje Bogu in ljudem v zdravniškem poklicu in zgledno krščansko življenje
-     2008: sestra Marija Agneza Saje, za ustanovitev karmeličanskega samostana v Mirni Peči in duhovno podporo sester karmeličank krajevni cerkvi na Dolenjskem.