Odgovorno in zmerno preko celega leta: Sporočilo ob zaključku akcije 40 dni brez alkohola

11.4.2023 Slovenija Dobrodelnost, Karitas
Foto: Karitas Foto: Karitas

Organizatorji akcije 40 dni brez alkohola se zahvaljujejo vsem, ki so se tudi letos odzvali povabilu in sodelovali v preventivni akciji.

Še posebej zahvala vsem tistim, ki so se tudi 40 dni odpovedali alkoholu zaradi solidarnosti z vsemi, ki se srečujejo s trpljenjem zaradi alkohola. Z letošnjo vodilno mislijo »Beseda zdravi« so organizatorji želeli poudariti stiske otrok alkoholikov, saj je v Sloveniji po ocenah Slovenske karitas vsaj 70.000 otrok, ki se srečujejo z alkoholizmom v družini ali rednim čezmernim pitjem njihovih staršev.

Neposredna odpoved alkoholu v času akcije je predvsem osebna odločitev. Preko družbenih omrežjih, kjer smo objavljali zgodbe alkoholikov in njihovih svojcev je akcija dosegla več kot 150.000 ljudi.

Ob zaključku akcije organizatorji pozivajo k odgovornemu in zmernemu ravnanju z alkoholom, brez čezmernega pitja preko celega leta ter vedno 0.0 na cesti in pri delu. Prizadevanja za zmanjševanje škode, ki jo prekomerno uživanje alkohola povzroča v naših družinah, v prometu in pri zdravju, se ne končajo z zaključkom akcije, ampak so spodbuda k zmernosti in dogovornemu odnosu do pitja alkohola doma, na cesti, v službi in v družbi prav vsak dan v letu. 

Letošnja preventivna akcija 40 dni brez alkohola je potekala pod naslovom »Beseda zdravi«. Začela se je 22. februarja 2023 in zaključila v soboto, 8. aprila 2023. Z letošnjo vodilno mislijo so organizatorji želeli poudariti stiske otrok alkoholikov, saj je v Sloveniji vsaj 70.000 otrok, ki se srečujejo z alkoholizmom v družini ali rednim opijanjanjem njihovih staršev. Posledice so lahko zelo hude, kadar je poleg alkohola prisotno še nasilje, zlorabe in zanemarjanje. 

Poleg organizatorjev Slovenske karitas, Javne agencije RS za varnost prometa, NIJZ in Med.Over.Net so pri akciji sodelovali tudi Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), Društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Društvo abstinent, Društvo UP in Društvo Nacoa.

Zaključek letošnje akcije je bil obeležen z okroglo mizo z naslovom Beseda zdravi, ki je 4. 4. 2023 potekala v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki. Udeležence je nagovorila direktorica knjižnice Sonja Žakelj in tudi predstavila letak, ki ga je o dejstvih alkohola izdala knjižnica. Na njem so predstavili nekaj dostopne literature, ki je na voljo za podporo, pomoč in samopomoč v primerih, ko se družina ali posameznik srečuje z alkoholom. 

Dogodku sta se kot ambasadorja akcije pridružila tudi Nika Rozman in Nik Škrlec, igralca in TV voditelja, ki sta ob zaključku akcije delila svoje vtise. 

Nik: »Prvič sem se vprašal, zakaj je ob različnih dogodkih potrebno nazdravljati z alkoholom in kaj s tem pravzaprav sporočamo? Na vprašanje, zakaj ne pijem, ki sem ga velikokrat dobil v času akcije, se mi je porodil odgovor: "Zakaj pa ti piješ?"«

Nika: »Opazila sem, koliko je priložnosti, ko sežemo po alkoholu. Na primer se nagradimo, se počastimo, nazdravimo, nekaj praznujemo. V času naše akcije sem se spraševala, zakaj sploh pijemo in čemu je potreben ta sopotnik?«

Andreja Kobal, strokovna delavka Zavoda Karitas Samarijan je predstavila, kako kompleksno je reševanje najtežjih oblik zasvojenosti: »Alkoholizem ni vzrok težav, je simptom in način delovanja, ko zasvojeni zapolnjuje praznino v sebi. Do zasvojenosti ne pride čez noč in potrebno je daljše obdobje, ko človek počasi drsi v zasvojenost. Prav tako sta dolgotrajna tudi zdravljenje in rehabilitacija.« 

Posledice alkohola v družini je slikovito opisala Sonja Gerič Bevec, ustanoviteljica programa Nacoa Slovenije in voditeljica skupin otrok alkoholikov. Ob svoji izkušnji življenja v družini alkoholika je povedala: »V življenju družine z alkoholikom je veliko težkih stvari. Že varovanje skrivnosti recimo je nekaj takega. Kot otrok veš, da se nekaj dogaja v družini, da ima družina to neko okoliščino, zaradi katere vsi trpimo, a o njej nihče ne spregovori. Zelo težko je gledati starše, ki trpijo. Ko zdaj pogledam iz distance tudi vidim, da je bilo v družini konstantno stanje strahu, napetosti in nepredvidljivosti. Kot otrok nikoli ne veš, kaj in kako se bo zgodilo, bo starš prišel domov alkoholiziran in kako močno, kako bo danes reagiral? Živeti s temi stalnimi vprašanji in strahovi je res zelo težko.«

Jerneja Filipič, dipl. medicinska sestra in vodja Center za krepitev zdravja Vrhnika je povedala, da ima vsak možnost, da anonimno pride v stik z njimi, kadar začuti, da mu alkohol jemlje pomembne stvari v življenju: »Vsak posameznik si lahko določi mejo, ko alkohol predstavlja in posega v njegov način življenja. Na primer, da si ne zna predstavljati življenja brez kozarca vina, brez enega »ta kratkega« in mu to predstavlja način življenja, ali mu to krade dobre odnose s prijatelji, v družini ali službi, ter povzroča težave v komunikaciji.«

Velika zahvala za odmevnost akcije gre 28 radijskim, 15 televizijskim postajam, 14 časopisnim hišam in 20 večjim spletnim portalom, ki so akcijo podprli z brezplačnim oglaševanjem in uredniškimi prispevki. Tako se je spodbuda k solidarnosti lahko dotaknila velikega števila ljudi po Sloveniji. Brez njih ne bi mogli razširiti glasu o zmernosti.
Preko družbenih omrežjih, kjer so pobudniki objavljali zgodbe alkoholikov in njihovih svojcev, je akcija dosegla več kot 150.000 ljudi. Forum Zasvojenost in pomoč, ki svetuje zasvojenim in njihovim bližnjim, je v času trajanja akcije obiskalo 6.000 uporabnikov.

V sklopu akcije so prejeli vrsto odzivov. Zbrali in objavili smo jih na strani: http://brezalkohola.si/mnenja-sodelujocih. Eden iz med vtisov: »S prijatelji zahajamo v lokale se veselit. Tudi jaz pristopam in podpiram akcijo 40 dni brez alkohola. Ne bom se distanciral od prijateljev ali ostajal doma. Ravno nasprotno, še se bom družil kot prej pri tem pa ostal pokončen in tudi druge spodbujal, da ni vse v alkoholu in da se da tudi brez vsaj nekaj dni.«

Organiziranih je bilo še nekaj drugih dogodkov, med njimi je Slovenska karitas organizirala romanje na Brezje in na Sveto Goro, katerega se je ob spremljajočih dogodkih udeležilo preko 600 svojcev alkoholikov, zdravljenih alkoholikov in tistih, ki jim ni vseeno.

 

Peter Tomažič,
generalni tajnik Slovenske Karitas

Kontaktne osebe organizatorjev za vsa vprašanja medijev:
Slovenska Karitas, Mojca Kepic, tel. 01/300–59–60/69, e-naslov: [email protected] 
Med.Over.Net, Andreja Verovšek, tel. 040/464 – 340, e-naslov: [email protected]