Obiska papeža Frančiška v Assisiju

20.9.2016 Assisi, Italija Mir, Molitev, Papež Frančišek

Papež Frančišek bo v torek, 20. septembra, ponovno odšel v Assisi. Povod za tokratni obisk bo molitveno srečanje za mir, ki bo obeležilo 30. obletnico prvega tovrstnega srečanja, ko je papež Janez Pavel II. leta 1986 v Assisi povabil voditelje različnih verstev, da bi skupaj molili za mir v svetu. Srečanje bo potekalo na pobudo Skupnosti sv. Egidija, in sicer na temo: Žeja po miru. Vere in kulture v dialogu.

Sprejem v Assisiju
Sveti oče bo s helikopterskega vzletišča v Vatikanu odšel ob 10.30 dopoldne. Nekaj minut po 11. uri bo helikopter predvidoma pristal na športnem igrišču Migaghelli ob baziliki sv. Marije Angelske. Tu bodo papeža sprejeli asiški škof msgr. Domenico Sorrentino, predsednica dežele Umbrija Catiuscia Marini, prefekt Perugie Raffaele Cannizzaro in županja Assisija Stefania Proietti.

Ob 11.30 je na programu prihod v sveti asiški samostan, kjer bodo papeža Frančiška pričakali kustos samostana p. Mauro Gambetti, carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I., nadškof Canterburyja Justin Welby, sirsko-pravoslavni patriarh Antiohije Efrem II., predstavnika muslimanov in judovstva ter voditelj japonske budistične tradicije tendai. Vsi skupaj bodo odšli na samostansko dvorišče, kjer bodo že zbrani tudi drugi predstavniki Cerkva in svetovnih verstev ter umbrijski škofje. Ob 12. uri je predviden papežev pozdrav predstavnikov.

Skupno kosilo in posamična srečanja
Ob 13.00 bo sledilo skupno kosilo v refektoriju svetega samostana. Obeda se bo udeležilo tudi nekaj žrtev vojne. Predsednik Skupnosti sv. Egidija Marco Impagliazzo bo med kosilom spomnil na 25. obletnico izvolitve patriarha Bartolomeja I.

Papež Frančišek se bo v nadaljevanju, po 15.15, posamično srečal z ekumenskim patriarhom, predstavnikom muslimanov, nadškofom Justinom Welbyjem, patriarhom Efremom II. in predstavnikom judovstva.

Molitev za mir in zaključna slovesnost
Ob 16. uri se bo na različnih krajih po mestu začela molitev za mir. V spodnji cerkvi bazilike sv. Frančiška bo potekala ekumenska molitev kristjanov. Uro kasneje se bodo predstavniki različnih verstev ponovno zbrali skupaj na trgu pred baziliko. Ob 17.15 je na programu zaključna slovesnost. Zbrane bo najprej pozdravil asiški škof, sledila bodo sporočila ene izmed žrtev vojne, predstavnikov verstev in ustanovitelja Skupnosti sv. Egidija Andrea Riccardija. Nazadnje bo na vrsti govor svetega očeta. Zatem bo prebran poziv k miru, ki bo izročen otrokom različnih narodnosti. Sledili bodo še trenutek tišine za žrtve vojn, podpis poziva k miru, med katerim bosta prižgana dva svečnika, in pozdrav miru.

Vrnitev v Vatikan
Papež Frančišek se bo ob 18.30 poslovil in z avtom odšel nazaj do športnega igrišča Migaghelli, od koder naj bi helikopter vzletel ob 19.00. Pristanek na helikopterskem vzletišču v Vatikanu je predviden ob 19.35.

Vir: Radio Vatikan.