Obisk predstavnikov Cerkve na Slovenskem na poplavljenih območjih v Srbiji

12.7.2014 Srbija SŠK
Slovenska delegacija na uradnem obisku pri srbskem ministru za pravosodje Slovenska delegacija na uradnem obisku pri srbskem ministru za pravosodje

 

Konec prejšnjega tedna, 11. in 12. julija 2014, se je delegacija iz Slovenije, ki so jo sestavljali predsednik Slovenske škofovske konference škof msgr. Andrej Glavan, generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic ter predstavnik Karitas vojaškega vikariata dr. Jože Plut, udeležili srečanja z Vladislavom Vargom, direktorjem Karitas Srbije in s koordinatorji, ki so odgovorni za izvedbo pomoči in obnove po poplavah s strani Karitas v Srbiji. Sestanek je potekal na pobudo beograjskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Hočevarja, predsednika Karitas v Srbiji. Dogovorili so se, kako bo uporabljenih 170.000 EUR, ki so bila v slovenski Cerkvi in na Slovenski karitas zbrana za pomoč pri obnovi prizadetih gospodinjstev v Srbiji.

Predstavniki iz Slovenije smo se na delovnem sestanku seznanili z oceno potreb in kriteriji pomoči za obnovo po poplavah v Srbiji, ki jih je lokalna Karitas izdelala v okviru apela Caritas Internationalis. Prva faza obnove v Srbiji bo potekala v času do decembra 2014, v skupni vrednosti 2,2 mio EUR. Zbrana sredstva bodo prispevale evropske Karitas, med drugimi tudi Slovenska karitas. V tej fazi bo pomoč na podlagi pripravljenih kriterijev usmerjena predvsem v obnovo poškodovanih stanovanjskih hiš in opremo, v pomoč pri ponovnem zagonu kmetijske dejavnosti ter tudi v psihosocialno pomoč in nego na domu, ki jo bodo deležne najbolj ranljive skupine prebivalstva, predvsem starejši, bolni in ljudje s posebnimi potrebami. V 11 ob poplavah prizadetih občinah v Srbiji bodo evropske Karitas v okviru apela skupaj pomagale 2.369 gospodinjstvom, ki bodo dobila pomoč v obliki vrednostnih bonov po naslednjih kriterijih: za nakup gradbenega materiala in orodja za obnovo hiš v vrednosti 1.000 EUR, za nakup gospodinjskih aparatov in pripomočkov v vrednosti 1.500 EUR, za nakup kompletov za ponovni zagon poljedelstva (semena, gnojila, orodje) v vrednosti 1.000 EUR, za nakup živine (prašičev, krav in kokoši) v vrednosti do 1000 EUR na kmetijo. Za oceno potreb in škode so bile v sodelovanju z občinami oblikovane tudi posebne komisije, ki ugotavljajo upravičenost gospodinjstev. Poleg tega bo Karitas v Srbiji zagotovila tudi strokovnjake, ki bodo ljudem svetovali pri obnovi hiš in poljedelstva.

Za pomoč pri obnovi gospodinjstev v Srbiji bo Slovenska karitas namenila minimalno 50.000 EUR. Nekaj dodatnih sredstev se bo zbralo še do konca leta.. V okviru apela bo Slovenska karitas realizirala tudi obnovo 6-ih zelo poškodovanih stanovanjskih hiš. Dogovorjeno je bilo, da se tudi sredstva v vrednosti 120.000 EUR, ki so bila na pobudo Slovenske škofovske konference zbrana za pomoč Srbiji po nabirkah v župnijah, uporabijo za prvo fazo obnove preko apela Caritas Internationalis.

V času obiska smo si skupaj z beograjskim nadškofom mag. Stanislavom Hočevarjem, apostolskim nuncijem msgr. Orlandom Antoninijem ter slovenskim veleposlanikom v Srbiji, g. Francem Butom, ogledali s poplavami prizadeta območja v Obrenovcu in Šabcu. Ob tem smo obiskali nekaj družin, katerih hiše se bile ob poplavah močno poškodovane in poslušali njihove pretresljive zgodbe. Hiše so sedaj očiščene blata in poplavljene opreme, bo pa še veliko potrebno storiti, da bodo njihovi domovi zopet primerni za dostojno bivanje. Ob teh obiskih pa s strani domačinov ni manjkalo hvaležnosti do vseh Slovencev, ki smo jim tako hitro in v tako velikem obsegu priskočili na pomoč.

Slovenska škofovska konferenca je v pretekli teden nakazala vsoto 120.000 EUR tudi Karitas v Bosni in Hercegovini, kjer bodo projekti obnove potekali tudi na podlagi postavljenih kriterijev v okviru apelov Caritas Internationalis. In sicer v treh fazah v skupni vrednosti 5 milijonov evrov. Glede na ocenjeno škodo hiš, bodo posamezna gospodinjstva dobila bone za material v vrednosti 500, 1.000 ali 2.500 EUR. Pomagali bodo tudi pri ponovnem zagonu kmetijstva, pri pripravi na zimo in s psihosocialno pomočjo ranljivim skupinam. Pri realizaciji apela bo v minimalni višini 50.000 EUR sodelovala tudi Slovenska karitas.

Materialno pomoč v hrani in higienskih pripomočkih, ki je bila v prvih tednih po poplavah pripeljana preko Slovenske karitas in drugih evropskih karitas v skladišča Karitas v Srbiji in tudi BIH, zaposleni in prostovoljci lokalnih Karitas še vedno redno vsak teden razdeljujejo prizadetim, tudi v najbolj odročnih krajih, ki niso bili deležni medijske pozornosti, pa mogoče še bolj potrebni pomoči.

Več o dosedanji pomoči Karitas v Srbiji in BIH na http://www.karitas.si/zakljucek-zbiranja-materialne-pomoci-za-prizadete-v-poplavah-v-bih-in-srbiji/.

Slovenska karitas še vedno zbira denarna sredstva na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: POPLAVE SRBIJA IN BIH, Sklic: SI00 625, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X. Položnice so na voljo v vseh župnijah.

 

Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas