Obisk predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja v slovenskem Marijinem narodnem svetišču Marije Pomagaj ob praznovanju 200-letnice milostne podobe Marije Pomagaj

23.5.2014 ob 17:00 Brezje Država, Marija

23. in 24. maja 2014 bo na Brezjah potekalo osrednje praznovanje ob 200-letnici nastanka Layerjeve podobe brezjanske Marije Pomagaj. Leopold Layer je podobo naslikal po Cranachovi Mariji v Innsbrucku. Vendar je njegova podoba dokaj samostojna,  poslovenjena. Marijini obleki je dal nošo 18. stoletja. Predvsem pa sta Jezusov in Marijin obraz na Layerjevi podobi dobila nove poteze. Prav to podobo si bo 23. maja 2014 popoldne pred začetkom osrednjega praznovanja, ki bo v večeru slovenskih krščanskih izročil povezalo Slovence v domovini z rojaki po svetu, ogledal predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor.

Predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja bodo ob 17. uri pred baziliko Marije Pomagaj sprejeli patri frančiškani na čelu z rektorjem svetišča p. dr. Robertom Bahčičem in člani odbora, ki pripravljajo praznovanje. Predsednik si bo nato ogledal podobo Marije Pomagaj in prisluhnil nekaterim razlagam o votivnih podobah, oziroma o podobah, ki so jih v zahvalo za uslišane prošnje v baziliko prinesli romarji iz domovine in sveta. Predsedniku države bo po vpisu v knjigo gostov izročena tudi monografija avtorja Jožeta Dežmana z naslovom Marija Pomagaj, ki je izšla ob 200-letnici milostne podobe. Po ogledu v baziliki bo predsednik države spoznal člane samostanske skupnosti. Patri frančiškani, ki za slovensko narodno svetišče skrbijo že od leta 1898, mu bodo predstavili dela, ki so bila opravljena pred in v baziliki v zadnjih letih, zaupali, od kod vse prihajajo romarji ter na kakšen način zanje poskrbijo patri frančiškani. Pred odhodom z Brezij bo predsednik države spoznal še prostovoljce, ki na Brezjah pomagajo ob večjih dogodkih.


Program 23. maj 2014

Praznovanje 200-letnice milostne podobe Marije Pomagaj se bo začelo v petek, 23. maja 2014, z večerom krščanskih izročil in romanjem prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče. Večer krščanskih izročil sega v 23. maj 1977, ko so naši rojaki v Združenih državah Amerike prvič obhajali ta večer. Za to se je odločila slovenska narodna skupina, ki se je avgusta 1976 zbrala na evharističnem kongresu v Filadélfiji. Tam so sklenili, da bodo vsako leto 23. maja, na predvečer praznika Marije z Brezij, ki varuje slovenski narod in slovenska izročila v svetu, v svojih domovih prižgali sveče in večer preživeli v molitvi in pogovoru o tem, kar nas je v verskem, kulturnem in narodnem smislu oblikovalo skozi stoletja. Gre za krščanska izročila, ki so vodila naš rod v domovini, danes pa tudi vse, ki živijo po svetu. Že takrat so povabili Slovence v domovini in vse rojake v svetu, da se jim pridružijo.

V večerno sveto mašo, ki bo pred baziliko, bosta zbrane romarje uvedla praznična pesem zvonov in prve večernice praznika Marije Pomagaj ter molitev veselega dela rožnega venca. Ob 20. uri bo prenos milostne podobe k oltarju pred baziliko in začetek slovesnega somaševanja, ki ga bo vodil provincial frančiškanov p. Stane Zore. Po maši bo procesija z milostno podobo po vasi in pete litanije ter sklep z molitvijo v baziliki. Praznovanje se bo nato nadaljevalo z molitvijo rožnega venca, ki bo trajala vse do 24. ure, ko se bo v baziliki začelo somaševanje letošnjih srebrnomašnikov. Po maši bo v baziliki molitveno bdenje, ki ga pripravljajo različne skupine.

 

Program 24. maj 2014

24. maja, na praznik Marije, Pomočnice kristjanov ali Marije Pomagaj, bodo praznovanje ob 5. uri z molitvijo rožnega venca začele redovnice z Brezij. Osrednje praznovanje pred baziliko se bo začelo ob 10. uri s prenosom milostne podobe Marije Pomagaj iz bazilike k oltarju pred baziliko. Slovesno somaševanje škofov in duhovnikov bo vodil predsednik Slovenske škofovske konference, apostolski administrator za ljubljansko nadškofijo in novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Na praznični dan bodo maše v baziliki še ob 6., 7. in 8. uri. Popoldne ob 17. uri pa se bo začel škofijski dan mladih, ki se bo ob 21. uri sklenil s procesijo z lučkami. Dogajanje z Brezij bo ves čas neposredno prenašal Radio Ognjišče.


Vabljeni k spremljanju dogajanja. Dodatne informacije dobite pri rektorju svetišča p. dr. Robertu Bahčiču na telefonski številki 051 331 201 ali na elektronskem naslovu [email protected]