Obisk papeža Frančiška v Redipuglii v organizaciji vojaške škofije italijanske vojske

13.9.2014 Redipulja (Redupuglia, Italija) Vojaški vikariat

Sveti oče Frančišek ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne prihaja na kraje nekdanje Soške fronte. Tu so umirali italijanski in vojaki nekdanjega avstro-ogrskega cesarstva: Poljaki, Čehi, Slovanki, Madžari, Hrvatje, Bošnjaki in seveda Slovenci ter pripadniki mnogih drugih narodov. Samo na Soški fronti je padlo okrog en milijon vojakov. V vsej I. svetovni vojni je življenje izgubilo 10 milijonov vojakov in civilistov, vanjo pa je bilo vključenih kar 21 držav.

Z željo, da se priklonimo vsem padlim vojakom v I. svetovni vojni na vseh straneh in molimo za mir, sveti oče v organizaciji italijanske vojaške škofije prihaja v Redipuljo (Redipuglia), kjer bo najprej obiskal pokopališče avstro-ogrskih vojakov v Foljanu in tam molil, nato pa še italijansko vojaško pokopališče v Redipulji, kjer bo daroval sveto mašo za padle vojake in mir.

Italijanski vojaški škof je posebej povabil vojaške škofe in vikarje vseh narodov, katerih predniki so se bojevali na Soški fronti. Iz Slovenije je povabljen vojaški vikar msgr. dr. Jože Plut, ki se bo svete maše udeležil z vsemi vojaškimi duhovniki.