Velika noč 2019 med pripadniki Slovenske vojske

20.4.2019 Slovenija, svet Cerkev na Slovenskem, Velika noč, Vojaški vikariat
Vojaški vikariat, Velika noč med vojaki v Libanonu Vojaški vikariat, Velika noč med vojaki v Libanonu

Vojaški vikar Matej Jakopič je obiskal pripadnike Slovenske vojske v Latviji na Cvetno nedeljo, njegov namestnik Milan Pregelj pa v Libanonu v času velikega tedna.

Vojaški kaplan p. Vito Muhič  je obhajal obrede v celoti na Kosovem, kjer nudi duhovno oskrbo pripadnikom ves čas njihove misije, ki se izteka te dni. Takole je zapisal: "Praznovanje smo začeli na Cvetno nedeljo z blagoslovom oljčnih in palmovih vejic in slovesnim vhodom v vojaško kapelo sv. Frančiška Asiškega v Vojaški bazi v Peći ter sveto mašo. Na veliki torek smo se vojaški duhovniki pridružili približno petdesetim duhovnikom in škofu pri krizmeni sveti maši v stolnici v Prištini. Po sveti maši smo se jim pridružili pri skupni večerni. V sredo smo na letališču v Prištini prevzeli »velikonočne dobrote«, ki so nam jih poslali iz Slovenije. Dobrote smo razvozili po Vojaških bazah Kosova, kjer delujejo slovenski vojaki. Veliki četrtek smo obhajali skupaj s pripadniki italijanske, hrvaške in avstrijske vojske s sveto mašo in umivanjem nog ter molitvijo na »Oljski gori«, kjer je molitev potekala vso noč. Veliki petek smo praznovali skupaj z italijanskim vojaškim škofom v Vojaški bazi v Peći, kjer je škof vodil križev pot po Bazi. Štirje vojaki različnih narodnosti so nosili velik križ, po Bazi smo že dan prej postavili postaje križevega pota in preko 300 sveč, ki so označevale pot. Postaje smo brali v različnih jezikih in sicer slovensko, italijansko, nemško, poljsko in hrvaško. Slovenci smo pred postajami tudi zapeli. Veliko soboto smo vojaški duhovniki (italijanski, avstrijski in slovenski) začeli v kapeli sv. Frančiška Asiškega v vojaški Bazi v Peći z molitvijo hvalnic skupaj z italijanskim vojaškim škofom. Po molitvi smo se zbrali pri zajtrku in bratskem pogovoru. V ameriški Vojaški bazi v Uroševcu sem daroval sveto mašo za ameriške vojake in z njimi ostal na večerji. Vigilijo smo začeli ob 21.30 in jo obhajali skupaj z italijanskim vojaškim škofom v Vojaški bazi v Prištini. Škof je med sveto mašo podelil zakramente uvajanja osmim italijanskim vojakom. Veliko noč smo s pripadniki Slovenske vojske obhajali s sveto mašo, blagoslovom velikonočnih jedil in skupnim zajtrkom v vojaški Bazi v Peći, kjer je največji del slovenskega kontingenta".

V okviru Vojaškega vikariata so pripadniki Slovenske vojske in njihovi drižinski člani v cerkvi Svetega Duha v Celju prejeli zakramente uvajanja na velikonočno vigilijo in se pred tem srečevali na postnih shodih.

Pastoralni asistenti so obiskovali sodelavce na staržarskih mestih v soboto dopoldne.

Sporočilo miru in vikarjevo voščilo pa je doseglo tudi delavce Ministrstva za obrambo.

 

Silvestra Sadar