Novinarsko vprašanje o spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanimi žrtvami v Ljubljani

19.7.2017 Molitev, Medij, Sprava

Spoštovana gospa Ranka Ivelja,

najlepša hvala za poslana vprašanja. Posredujem vam odgovore:

Ali bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore za  žrtve molil v okviru državne slovesnosti ali po njej? Kakšen je bil glede tega dogovor s predsednikom države oziroma organizatorji?
Trenutno potekajo pogovori z organizatorjem o umestitvi molitve za vse žrtve v okvir slovesnosti. Njena točna umestitev  v program, še ni določena.

Nadškof Zore se ni udeležil slovesnosti ob pokopu posmrtnih ostankov žrtev revolucionarnega nasilja na Dobravi. Zanima me, zakaj se je tokrat odločil, da se bo udeležil  slovesnega odkritja spomenika.
Na ravni Slovenske škofovske konference so škofje sprejeli sklep, da pokop žrtev revolucionarnega nasilja vedno vodi lokalni škof ordinarij. Omenjeni pokop je zato vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Kakšno je mnenje nadškofa Zoreta o samem spomeniku? Ali  meni, da lahko spomenik prispeva k procesu sprave? Kako? Ali pa se tudi on boji, da bo prispeval le k novemu razdoru med še vedno sprtima stranema?
Več o tem bo nadškof lahko povedal v okviru oz. po slovesnosti. Na splošno pa je otvoritev omenjenega spomenika lahko priložnost, da izrazimo spomin in spoštovanje vsem žrtvam vojnega in revolucionarnega nasilja ter podpremo vsa prizadevanja, da se takšno nasilje v našem narodu ne bi več ponovilo.

Prihodnje leto naj bi bila velika žalna slovesnost tudi na Teharjah. Ali je mogoče,  da bi se je udeležil  tudi papež Frančišek?
Papež običajno ne obiskuje držav v letu, ko v njih potekajo državnozborske volitve. Glede Teharij velja, da je potrebno pred organizacijo žalne slovesnosti opraviti temeljito okoljsko sanacijo, saj je tam kraj ne samo človeške, temveč tudi ekološke tragedije. 

 

Lep pozdrav,
Tadej Strehovec
Generalni tajnik SŠK