Novinarska vprašanja o stališču nadškofa Zoreta glede razprave o evtanaziji v Sloveniji

Dnevnik

Spoštovani dr. Kraner.  
V soboto je v Dnevnikovem  Objektivu in Delovi Sobotni prilogi izšlo pismo upokojene ravnateljice Alenke Čurin Janžekovič, ki poziva različne institucije, naj kaj storijo za to, da se tudi v Sloveniji (ob vseh varovalkah) uzakoni evtanazija oziroma legalna pomoč pri samomoru.   Svoje pismo naslavlja na več institucij.
Na Dnevniku smo na  več  institucij  (tudi na  Zdravniško zbornico Slovenije,  ustavno sodišče, ministrstvo za zdravje, državni zbor,  premiera, Slovensko zdravniško društvo in SAZU) naslovili vprašanja, ki jih naslavljamo tudi na nadškofa dr. Stanislava Zoreta. In sicer:  
Kakšno je  vaše osebno  stališče glede te pobude oziroma uzakonitve evtanazije, ali podpirate javno razpravo o tej temi, ali bi podprli morebitni referendum o tej temi, kaj bilo treba spremeniti na tem področju v praksi (brez uzakonitve evtanazije).
Odgovor, ki je lahko kratek, bi potrebovala jutri oziroma, če ne gre, v čim krajšem času. Zelo bi vam bila tudi hvaležna, če mi boste sporočili, kdaj ga lahko pričakujem. 


Spoštovani,   
zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja in vam pošiljamo odgovore nadškofa Zoreta: 
 
1) Kakšno je  vaše osebno  stališče glede te pobude oziroma uzakonitve evtanazije?  
Katoliška Cerkev v Sloveniji se je do evtanazije že opredelila preko svoje Komisije Pravičnost in mir pri SŠK (https://katoliska-cerkev.si/stalisce-komisije-pravicnost-in-mir-ssk-o-evtanazijihttps://katoliska-cerkev.si/stalisce-o-evtanaziji). Osebno mislim, da ljudje potrebujejo upanje in življenje, zato se mi zdi potrebneje negovati kulturo življenja v vseh porah narodovega telesa.     
 
2) Ali podpirate javno razpravo o tej temi?  
Osebno menim, da v Sloveniji ni potrebe po uvedbi evtanazije, saj je ta v nasprotju s pravico do življenja in solidarnostjo med zdravimi in bolnimi. Prav tako uzakonitev evtanazije odpira vrata za številne zlorabe in je pogostokrat razumljena kot ekonomski ukrep za zmanjšanje izdatkov za bolne in ostarele. Prepričan sem, da naš narod veliko bolj potrebuje javno razpravo o življenju in o veselju do življenja, kot pa o evtanaziji.     
 
3) Ali bi podprli morebitni referendum o tej temi?  
Mislim da sedanje razprave o evtanaziji ne bodo povzročile zakonodajnih sprememb in da ne bo potreben morebitni referendum.     
 
4) Kaj bilo treba spremeniti na tem področju v praksi (brez uzakonitve evtanazije). 
Mnenja sem, da je potrebna uvedba paliativne oskrbe na vseh ravneh slovenske družbe (zdravstvo, socialne ustanove, bolniki v domači oskrbi itd.). Omenjena oskrba naj se v celoti krije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Lep pozdrav,
Dr. David Kraner
Tiskovni predstavnik SŠK