Novi prelat Opus Dei je msgr. Fernando Ocáriz

23.1.2017 Duhovno gibanje
msgr. Fernando Ocáriz - Foto Opus Dei msgr. Fernando Ocáriz - Foto Opus Dei

23. januarja 2017 je papež Frančišek za prelata Opus Dei imenoval msgr. Fernanda Ocáriza. Sveti oče je izvolitev na tretjem volilnem kongresu prelature potrdil še isti dan.

S tem imenovanjem je msgr. Fernando Ocáriz, ki je bil doslej vikar pomočnik Opus Dei, postal tretji naslednik svetega Jožefmarija pri vodenju prelature, potem ko je msgr. Javier Echevarría umrl 12. decembra preteklega leta.

Msgr. Fernando Ocáriz se je rodil v Parizu 27. oktobra 1944 v španski družini, ki je emigrirala v Francijo zaradi španske državljanske vojne (1936-1939). Je najmlajši izmed 8 otrok.

Zaključil je študij fizike na Univerzi v Barceloni (1966) in teologije na Lateranski univerzi v Rimu (1969). Leta 1971 je doktoriral iz teologije na Univerzi v Navarri in bil istega leta posvečen v duhovnika. V svojih prvih letih duhovništva se je posvečal predvsem mladinski in študentski pastorali.

Je svétnik Kongregacije za verski nauk (od leta 1986) in še dveh organizmov rimske kurije: Kongregacije za duhovnike (2003) in Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije (2011). Leta 1989 je postal član Papeške teološke akademije. V 80-ih letih je bil eden izmed profesorjev, ki so vzpostavili Papeško univerzo sv. Križa v Rimu, kjer je bil redni profesor (sedaj zaslužni profesor) teologije.

Med njegovimi teološkimi objavami izstopajo knjige o kristologiji, kot sta The mystery of Jesus Christ: a Christology and Soteriology textbook in Hijos de Dios en Cristo. Introducción a una teología de la participación sobrenatural; ter druga dela teološke in filozofske narave kot npr. Amar con obras: a Dios y a los hombres; Naturaleza, gracia y gloria, s predgovorom kardinala Ratzingerja. Leta 2013 je izšla knjiga v obliki pogovora z Rafaelom Serranom z naslovom Sobre Dios, la Iglesia y el mundo (O Bogu, Cerkvi in svetu). Med njegovimi deli sta dve filozofski študiji: El marxismo: teoría y práctica de una revolución (Marksizem, teorija in praksa neke revoucije) in Voltaire: Tratado sobre la tolerancia (Voltaire, razprava o strpnosti). Poleg tega je soavtor številnih monografij ter avtor mnogih teoloških in filozofskih člankov.

Od leta 1994 je generalni vikar Opus Dei, leta 2014 pa je bil imenovan za vikarja pomočnika prelature. V zadnjih 22 letih je spremljal prejšnjega prelata msgr. Javierja Echevarría na njegovih pastoralnih obiskih v več kot 70 državah. V 60-ih letih je kot študent teologije živel v Rimu skupaj s sv. Jožefmarijem Escrivájem, ustanoviteljem Opus Dei. Že od mladosti je navdušen nad tenisom, ki ga še vedno igra.

V naslednjih dneh bo novi prelat članom kongresa predlagal imena njegovih vikarjev ter drugih novih članov svétov, ki mu bodo pomagali pri delu v naslednjih 8 letih.


Več lahko preberete na naslednjih povezavah:


Vir: spletna stran Opus Dei.