Nema piščalka

7.12.2013 ob 17:00 Odranci Škofija Murska Sobota, Kultura, Knjižne novosti
Naslovnica knjige Nema piščalka Naslovnica knjige Nema piščalka

Zdaj s prsti okorelimi držim piščal
in čakam, da mi smrt iz rok jo vzame.


V soboto, 7. decembra 2013, bo ob 17. uri v župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih predstavitev 4. knjige zbranih del Lojzeta Kozarja z naslovom Nema piščalka - pesmi in slike. Piščalke bodo zazvenele tudi v orgelski omari, ko bo na orgle zaigrala Kozarjeva pranečakinja Metoda Kink.

Knjiga Nema piščalka prinaša Kozarjeve pesmi in izbrana likovna dela od gimnazijskih let naprej. Dodana je tudi izčrpna študija Kozarjevega pesniškega in slikarskega delovanja.

4. knjigo zbranih del Lojzeta Kozarja z naslovom Nema piščalka je izdala Župnija Odranci. V knjigi je natisnjenih 28 Kozarjevih pesmi, od tega 16 objavljenih, 4 neobjavljene in 8 osnutkov pesmi. Vse Kozarjeve pesmi kažejo pot naprej ali bolje navzgor.

Ker po Kozarjevih besedah gredo barve in zvoki skupaj, je drugi del Neme piščalke posvečen Kozarjevemu likovnemu ustvarjanju. Prvič so objavljene njegove risbe in slike, nekatere iz gimnazijskih let, druge iz časa službovanja na Madžarskem in iz kasnejšega časa. Lepota, ki odseva iz risb in barvnih slik, daje tej knjigi poseben čar.

Med risbami z upodobitvijo rož, različnih obrazov, pokrajine … je zanimivih tudi kar nekaj skic otroka s piščalko. Nema piščalka se torej ponavlja tudi na likovnem področju Kozarjevega ustvarjanja. A tudi ta piščalka ni nema, temveč živahno in jasno piska zvoke življenja in poje o svetu, ki je ena sama dobrotna Božja dlan.

Zbrana dela Lojzeta Kozarja:

1. Materina ruta
2. Premakljivi svečnik
3. Takšen prag
4. Nema piščalka
 


Besedilo pripravil: Lojze Kozar ml.

Objava: Pastoralna služba Škofije Murska Sobota