Nagovor novomeškega škofa Sajeta ob odprtju razstave 'Shame – European stories'

18.11.2023 SŠK
FOTO: Tatjana Splichal FOTO: Tatjana Splichal

V soboto, 18. novembra, so v galeriji cerkve sv. Jožefa odprli razstavo SHAME – European stories (Sram/sramota – evropske zgodbe). Razstavo je v Ljubljano pripeljala organizacija Justice Initiative v podporo žrtvam. Po vsej Evropi so zbrali portrete skoraj stotih žrtev zlorabe v otroštvu. Pred odprtjem razstave je zbrane nagovoril novomeški škof Andrej Saje, predsednik SŠK. Njegov govor objavljamo v celoti, več o dogodku pa si lahko preberete na spletni strani Družine.


 

Spoštovani!

Danes, 18. novembra, je svetovni dan za odpravo spolnega izkoriščanja in nasilja nad otroki, in dan molitve za prinašanje novega upanja in ozdravitev preživelih. Je tudi evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. 

V Katoliški cerkvi v Sloveniji se pridružujemo tej pobudi. Skupaj z ostalo Cerkvijo obhajamo dan molitve za žrtve spolnih zlorab. Cerkvena občestva so povabljena da se pridružijo molitvi in k sodelovanju pri bogoslužjih za žrtve spolnih zlorab.

V Pismu Božjemu ljudstvu XVI. rednega generalnega zasedanja škofovske sinode z dne 25. oktobra 2023 so škofje, zbrani z vsega sveta, skupaj s papežem Frančiškom zapisali: »Predvsem pa je Cerkev našega časa dolžna v duhu spreobrnjenja prisluhniti tistim, ki so bili žrtve zlorab s strani članov cerkvenega telesa, in se konkretno in strukturno zavezati, da se to ne bo ponovilo.« V tem duhu še naprej velja zavezanost Vesoljne Cerkve in Cerkve na Slovenskem za večjo transparentnost in ničelno toleranco do fizičnega, spolnega, psihičnega in duhovnega nasilja.

Škofje smo na strani žrtev, da bodo slišane in da pridejo do pravice. Odgovorni v Cerkvi bomo spremljali dogajanje v naših cerkvenih skupnostih, da v prihodnje do zlorab avtoritete s strani oseb, ki imajo v Cerkvi kakršno koli vodstveno vlogo, ne bi prihajalo. V tem smislu so v teku priprave na vzpostavitev nove strukture za pomoč in preventivo. 

Razstava vključuje serijo fotografij ljudi, ki so povedali svoje zgodbe o zlorabi v otroštvu ali mladosti in si jo bo mogoče ogledati do 17. decembra 2023 v Cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani. zahvaljujem se p. Tomažu Mikužu in vsem, ki so pomagali pri organizaciji te razstave, kakor tudi sodelujočim na okrogli mizi z naslovom Podpora in pomoč preživelim žrtvam spolnih zlorab ter njihovo okrevanje

Vsak obraz, ki ga vidimo na razstavi, predstavlja konkretno osebo, žrtev spolnega nasilja. Spoznanje zelo bolečih odkritij naj bo priložnost za očiščenje in prenovo Cerkve.

Msgr. dr. Andrej Saje,
novomeški škof in predsednik SŠK
 

Nagovor škofa Andreja Sajeta ob molitvi za žrtve spolnih zlorab

Nebeški Oče, zbrani smo pri molitvi za žrtve spolnih zlorab in vsakega nasilja. Svojega Sina si poslal na svet, ki je prevzel našo človeško naravo. Je trpel in umrl za nas. Poveličan sedaj živi! Danes trpi v mnogih ljudeh, še posebej v trpečih in žrtvah nasilja. Kličeš nas k prenovi in zaščiti vsakega človeškega življenja, k prečiščenju in spravi. Zato je potrebna resnica in pravičnost. 

Zlorabe smo v družbi in v Cerkvi predolgo prikrivali, zanikal in gledali stran. Sram nas je zaradi tega in obžalujemo, da smo opustili dolžna ravnanja. Usmili se nas Gospod! Prosimo za odpuščanje tudi vse, ki so doživeli kakršnokoli zlorabo s strani predstavnikov Cerkve. 

Evangeljske besede nas spodbujajo k prizadevanju za resnico, ki nas bo osvobodila. Za očiščenje je potrebna resnica in iskren napor vseh, da jo odkrijemo in udejanjimo v naših medsebojnih odnosih. Le resnica omogoča pošten pogled na preteklost in nato korak v pravo smer k boljši in pravičnejši prihodnosti.

Namesto skrbi, ljubezni, zaščite in varnosti so otroci pogosto doživljali nasilje in zlorabo, ponižanje, brezbrižnost, hlad in osamljenost. Nadzor je bil neuspešen, zlasti ker je bilo gledanje struktur stran sistematično. Številni otroci so na ta način dobili najgloblje fizične in psihične rane ter bili oropani dostojanstva in možnosti za brezskrbno in samostojno življenje. Visoki zid zanikanja, zatiranja in pozabe je začel pokati šele v zadnjih desetletjih.

Pomembno je preprečiti, da bi se zlorabe in nasilje tiho dopuščali, sistematično prikrivali in kolektivno zanikali, kot se je to dogajalo v preteklosti. Neuspehi iz preteklosti se ne smejo nikoli več ponoviti. Čeprav se je veliko stvari spremenilo na bolje, moramo biti vedno pozorni, še posebej zato, ker je dostojanstvo ljudi še posebej ranljivo, ko so v podrejenem razmerju. 

Usmili se nas Gospod in naj dam moči za očiščenje in prenovo. Amen.