Nagovor direktorja Zavoda sv. Stanislava dr. Romana Globokarja na slavnostni akademiji

13.11.2012 Ljubljana Zavod sv. Stanislava
Roman Globokar Roman Globokar

Dober večer, dragi prijatelji in cenjeni gostje!

Na današnji dan pred dvajsetimi leti je tedanji nadškof dr. Alojzij Šuštar podpisal Akt o ustanovitvi Zavoda sv. Stanislava za izobraževanje in vzgojo ter s tem položil pravne temelje za ponovno oživitev katoliškega šolstva v Ljubljani. Ustanovni akt predvideva tri enote zavoda: Škofijsko klasično gimnazijo, Jegličev dijaški dom in Slovenski dom. Spomin na nekdanje Škofove zavode je bil še zelo živ in mnogi nekdanji zavodarji so z velikim veseljem pričakovali novo obdobje Škofijske klasične gimnazije. Ob vsem optimizmu in zanesenosti pa je bilo v tistem času tudi veliko skrbi in negotovosti. Sam nadškof Šuštar mi je pred leti dejal, da se je bal, kako bodo obnovili zgradbo, ki jo je Jugoslovanska armada povsem uničila. Skrbelo ga je, kje bodo dobili sredstva. Prav tako pa ga je skrbelo, ali bodo sploh dobili učitelje in dijake za novo šolo.

Zato je bil 1. september leta 1993 tako slovesen in izreden dan, ki je porajal novo upanje. Prostori, ki so bili pol stoletja namenjeni utrjevanju totalitarnih sistemov, so spet postali prostori, kjer se mladi oblikujejo v celovite in odgovorne osebnosti, kjer nabirajo znanje in vrednote, da bi »živeli v polnosti in sooblikovali boljši svet«. Postopoma so izginjali strahovi, padali so predsodki in Zavod sv. Stanislava si je pridobil spoštovanje in ugled znotraj slovenskega in evropskega šolskega in cerkvenega prostora.

Ob prvih treh enotah so postopoma nastale še Glasbena šola, Študentski dom J. F. Gnidovca in Osnovna šola Alojzija Šuštarja. Veličastna Vancaševa zgradba, ki je bila v svojem času največja stavba v Sloveniji, je postala premajhna za vse dejavnosti, ki potekajo v naši hiši. Res nam je lepo skupaj, vendar postaja malce tesno.

Lani smo blagoslovili temeljni kamen nove zgradbe osnovne šole in do letos smo jo že spravili pod streho. Kljub težkim razmeram upam, da nam bo uspelo čim prej dokončati delo in preseliti osnovnošolsko dejavnost v nove prostore. Ob tej priložnosti bi se želel zahvaliti ustanovitelju – ljubljanski nadškofiji – za zajetno finančno investicijo, s katero podpira šolsko dejavnost v naši družbi. Vlaganje v šolstvo je prav gotovo najboljša naložba v prihodnost in prepričan sem, da se bomo skupaj veselili sadov, ki jih bo dala naša osnovna šola. Hvala tudi vsem ostalim darovalcem in podpornikom, ki nam s svojim prispevki dajete pogum za naše delovanje.

Z letošnjo akademijo začenjamo praznovanje 20-letnice ponovnega delovanja Škofijske klasične gimnazije. V tem letu bomo pripravili več dogodkov, na katere vas že sedaj prisrčno vabim. Naj naštejem samo dva najpomembnejša. Maja naslednje leto bomo pripravili mednarodni simpozij na temo Šola kot prostor dialoga med vero, znanostjo in umetnostjo, ki ga bomo zaključili z 20. koncertom naših zborov in orkestra v Cankarjevem domu v Ljubljani. Praznično leto pa bomo zaokrožili z akademijo ob letu osorej. Veseli smo, da so se v praznovanje vključili tudi alumni, to so nekdanji dijaki naše šole, ki so sedaj že uspešni na različnih področjih in dajejo svoj pečat današnji družbi. Naj povem, da je v 16. generacijah Škofijske klasične gimnazije do letos maturiralo že 2457 dijakinj in dijakov. Zelo smo ponosni tudi na letošnje maturante, ki so zopet dosegli izreden rezultat: zlatih maturantov je kar za en cel razred (27), medtem ko je tistih, ki ste prejeli 28 točk in več, kar 37. Čestitam! Gotovo pa točke na maturi niso vse. Čestitam prav vsem, ki ste uspešno zaključili srednješolsko obdobje. Hvala vam za vaš dragocen prispevek k ustvarjanju naše in vaše šole. Upam, da ste pri nas dobili vsaj nekaj koristne popotnice za vašo nadaljnjo življenjsko pot.

Med nami nocoj lepo pozdravljam ljubljanskega nadškofa metropolita dr. Antona Stresa, ki se mu zahvaljujem za vso podporo in naklonjenost. Pozdravljam tudi celjskega škofa dr. Stanislava Lipovška in ostale predstavnike cerkvenega življenja.

Veseli in počaščeni smo, da je med nami g. minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk. Prepričan sem, da nas boste nocoj s svojo preudarno besedo spodbudili k še bolj zavzetemu pedagoškemu delu.

Pozdravljam gospo ministrico Ljudmilo Novak, zastopnike Mestne občine Ljubljana ter ostale predstavnike družbenega, političnega in kulturnega življenja. Prisrčen pozdrav tudi številnim veleposlanikom in predstavnikom veleposlaništev v Republiki Sloveniji.

Pozdravljam direktorja direktorata za osnovno šolstvo na šolskem ministrstvu g. Alena Kofola, direktorje katoliških šol iz Maribora, Vipave in Reke ter ravnatelje ostalih prijateljskih šol.

Lepo pozdravljam seveda tudi vse naše učence, dijake, študente, vse starše, vse zaposlene v naši hiši, vse predvojne zavodarje in alumne ter vse prijatelje našega zavoda.

Hvala vsem, ki darujete v Sklad za pomoč družinam in Fundacijo Alojzija Šuštarja in s tem omogočate šolanje otrokom in dijakom iz socialno šibkejših družin. Naša ustanova nikakor ne želi postati prostor, kjer bi se lahko šolali samo otroci iz tistih družin, ki si lahko privoščijo šolanje na zasebni šoli. Prizadevamo si, da bi lahko omogočili šolanje prav vsakemu, ne glede na njegov socialni položaj. Vsak mesec razdelimo približno 20.000,00 € pomoči. Večina te pomoči pride od vas, naši prijatelji in podporniki. V teh časih krize se še posebej priporočamo vaši darežljivosti. Bog vam povrni!

Naj vas današnje praznovanje napolni z veseljem in upanjem, naj vas okrepi v prepričanju, da lahko skupaj gradimo boljši in pravičnejši svet.

Dragi prijatelji, spoštovani gostje, želim vam prijeten in doživet večer!


direktor Zavoda sv. Stanislava dr. Roman Globokar