Nadškof Zore novi predsednik SŠK

13.3.2017 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, SŠK

V ponedeljek, 13. marca 2017, so člani Slovenske škofovske konference (SŠK) na 99. redni seji, ki je potekala v Kopru, ob navzočnosti apostolskega nuncija v RS msgr. Juliusza Janusza izvolili novega predsednika in podpredsednika SŠK. Novi predsednik je postal ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, podpredsednik pa mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Nadškof Zore je 7. predsednik SŠK in bo nastopil službo 26. marca 2017 za dobo petih let.

Škofje so se dosedanjemu predsedniku SŠK in novomeškemu škofu msgr. Andreju Glavanu zahvalili za požrtvovalno, zvesto in nesebično služenje Cerkvi na Slovenskem.

Škofovska konferenca je zbor škofov Katoliške Cerkve določenega naroda ali ozemlja, v okviru katerega škofje opravljajo svoje poslanstvo v obliki pastoralne, bogoslužne, katehetske in drugih dejavnosti. Slovenska škofovska konferenca (SŠK) predstavlja najvišjo ustanovo Katoliške Cerkve Republiki Sloveniji. Njeno ozemlje sovpada z državnimi mejami. Po statutu so člani SŠK vsi krajevni in pomožni škofje, ki jim je v okviru lastne škofije zaupano posebno poslanstvo.

dr. Tadej Strehovec,
generalni tajnik SŠK