Nadškof Turnšek z duhovno mislijo za velikonočni čas

26.3.2015 ob 20:00 Gorica, Italija Izobraževanje , Okrogla miza

Srečanje, ki ga v skupnem sodelovanju prirejata Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek za družbena vprašanja Anton Gregorčič, bo v četrtek, 26. marca, ob 20. uri v komorni dvorani goriškega hrama. Msgr. Turnšek bo prišel v Gorico že pozno popoldne, ob 18.30 bo daroval mašo v Štandrežu.

Protagonist novega Srečanja pod lipami v Kulturnem centru Lojze Bratuž bo nekdanji mariborski nadškof, sicer pa teolog in profesor msgr. Marjan Turnšek. Nov četrtkov večer, ki bo v postnem času, bo posvečen duhovnosti, utripu sedanjega časa in razmišljanju o pomenu Velike noči, ki je največji krščanski praznik. Pogovor, ki ga bo vodila mlada izobraženka Martina Valentinčič, bo preletel sončne in senčne plati današnje družbe in Cerkve, od splošne krize vrednot do krize poslanstva - duhovniškega, misijonskega, družinskega -, do krize vere npr. pri upadu števila krstov in cerkvenih porok. Med vsebinami goriškega srečanja bodo tudi potujoča Cerkev papeža Frančiška, nov humanizem, oblike solidarnosti, sodelovanje laikov in prebujenje župnij oz. nove oblike oznanjevanja. Omenjenih tem se je msgr. Turnšek neposredno lotil tudi v svoji zadnji knjigi z naslovom Prebudimo dremajočega velikana.

Msgr. Marjan Turnšek (1955) se je rodil v Celju, v duhovnika je bil posvečen leta 1981, magistriral in doktoriral je na Papeški univerzi Gregoriana, diplomiral je tudi iz bibliotekarstva na Vatikanski šoli. Na Teološki fakulteti v Ljubljani je predaval dogmatično teologijo, bil je rektor mariborskega bogoslovnega semenišča. Leta 2006 je postal prvi škof novoustanovljene  murskosoboške škofije, leta 2009 pa ga je papež Benedikt XVI. imenoval za nadškofa koadjutorja mariborskega nadškofa Krambergerja, po njegovem odstopu pa je leta 2011 postal mariborski nadškof s škofovskim geslom Bog je ljubezen. 31. julija 2013 je skupaj z ljubljanskim nadškofom Stresom moral odstopiti zaradi finančnih težav mariborske nadškofije.