Nabirka za Sveto deželo 2021

12.9.2021 Slovenija Cerkev v Sloveniji, Dobrodelnost
Cerkev Božjega groba v Jeruzalemu - Foto: Avvenire.it Cerkev Božjega groba v Jeruzalemu - Foto: Avvenire.it

V nedeljo, 12. septembra 2021, bo v Katoliški cerkvi v Sloveniji potekala tradicionalna nabirka za Sveto deželo (Collecta pro Terra Sancta), ki je namenjena zbiranju sredstev za podporo kristjanov na Bližnjem vzhodu. Duhovniki so naprošeni, da darove vernikov zbrane na ta dan posredujejo na (nad)škofijo.

Slovenski škofje so določili omenjen datum na 123. redni seji Slovenske škofovske konference, ki je potekala 3. maja 2021, saj zaradi epidemije koronavirusa nabirke ni bilo v rednem datumu, t. j. na veliki petek, 2. aprila 2021.

Sredstva bodo tako kot vsako leto doslej namenjena ohranjanju prisotnosti kristjanov v deželi, kjer je Jezus Kristus prvič oznanil svoj nauk, trpel, umrl na križu in vstal od mrtvih. Z zbranimi darovi se poleg vzdrževanja edinstvene kulturne dediščine, finančno podpira tudi socialne, izobraževalne in romarske programe, pomaga mladim družinam ter drugim ogroženim skupinam ljudi. Starodavno nabirko za kristjane v Jeruzalemu je spodbujal že apostol Pavel, papeži so vseskozi skrbeli za vez med krščanstvom in Sveto deželo, zadnji dokument v ta namen pa je podpisal blaženi papež Pavel VI. leta 1974.

Slovenski škofje se najlepše zahvaljujemo vsem vernikom in duhovnikom, ki so leta 2020 za Sveto deželo darovali 63.242,29 EUR.

Več na: http://www.custodia.org

 

Msgr. Stanislav Zore
Predsednik SŠK