Nabirka za Sveto deželo 2021

2.4.2021 Slovenija Cerkev na Slovenskem, Dobrodelnost
Cerkev Božjega groba v Jeruzalemu - Foto: Avvenire.it Cerkev Božjega groba v Jeruzalemu - Foto: Avvenire.it

Na pobudo Kongregacije za vzhodne Cerkve bo na veliki petek, 2. aprila 2021, po vsej Cerkvi potekala tradicionalna nabirka za Sveto deželo (Collecta pro Terra Sancta), ki je namenjena zbiranju sredstev za podporo kristjanov na Bližnjem vzhodu. Duhovniki so naprošeni, da darove vernikov zbrane na ta dan posredujejo na (nad)škofijo.

Sredstva bodo tako kot vsako leto doslej namenjena ohranjanju prisotnosti kristjanov v deželi, kjer je Jezus Kristus prvič oznanil svoj nauk, trpel, umrl na križu in vstal od mrtvih. Z zbranimi darovi se poleg vzdrževanja edinstvene kulturne dediščine, finančno podpira tudi socialne, izobraževalne in romarske programe, pomaga mladim družinam ter drugim ogroženim skupinam ljudi. Starodavno nabirko za kristjane v Jeruzalemu je spodbujal že apostol Pavel, papeži so vseskozi skrbeli za vez med krščanstvom in Sveto deželo, zadnji dokument v ta namen pa je podpisal blaženi papež Pavel VI. leta 1974.

Slovenski škofje se najlepše zahvaljujemo vsem vernikom in duhovnikom, ki so leta 2020 za Sveto deželo darovali 63.242,29 EUR.

Več na: http://www.custodia.org

 

Msgr. Stanislav Zore
Predsednik SŠK