Na mednarodni konferenci o svetiščih in romarjih v Srednji in Vzhodni Evropi v Rimu tudi predstavniki iz Slovenije

15.5.2018 Rim, Italija Romanje, Kultura
Foto: Facebook Svetišče Brezje Foto: Facebook Svetišče Brezje

Italijanska prestolnica Rim je 15. maja 2018 gostila mednarodno konferenco o svetiščih in romarjih v Srednji in Vzhodni Evropi. 

Skupaj s Papeškim svetom za novo evangelizacijo jo je pripravilo madžarsko veleposlaništvo pri Svetem sedežu. Tam so bili tudi predstavniki Slovenije, med njimi slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj ter direktorica Romarskega urada na Brezjah dr. Andreja Eržen Firšt in rektor brezjanskega svetišča p. dr. Robert Bahčič OFM.

K sodelovanju je bilo povabljenih več veleposlaništev pri Svetem sedežu, poleg slovenskega še hrvaško, češko, slovaško in poljsko. Veleposlanik Kunstelj se je obrnil na Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje in jih povabil k sodelovanju. »Konferenceo romarskem turizmu sta se udeležila dva predstavnika iz Slovenije, direktorica Romarskega urada BrezjeAndreja Eržen Firšt in predstojnik narodnega svetišča p. Robert Bahčič. Osnovna tema pogovorov je bila, kako povezati romarske urade različnih držav, jih bolj vključiti v paket nacionalnih turističnih gospodarstev in s tem tudi povezati regijo, ne samo posameznih držav. Iz številnih nastopov se je pokazalo, da romarski turizem v zadnjem obdobju močno raste, zato moram reči, da je bilo spodbudno, ko smo na veleposlaništvuv stikih z ministrstvom za gospodarstvo ugotovili, da gre za skupen interes, tako države kot slovenskih romarskih centrov. Pričakovati je, da v naslednjem obdobju STO, ministrstvo za gospodarstvo in vsi, ki delujejo na slovenskem romarskem trgu, strnejo vrste in naredijo še več korakov za bolj izrazito in učinkovito promocijo terdelovanje te vrste turizma v Sloveniji,« je po srečanju dejal veleposlanik Kunstelj.

»Z majhnimi koraki se delajo dolge poti in moram priznati, da sem izredno vesela, da smo se lahko udeležili te konference z naslovom Svetišča in romanja tukaj v Rimu na povabilo veleposlanika RS pri Svetem sedežu gospoda Kunstlja. Imeli smo priložnost srečati veliko sodelavec iz ostalihsvetišč in z njimi izmenjati naše izkušnje. Prepričana sem, da nam bo to zelo pomagalo pri našem delu v prihodnje,« pa je po svojem nastopu dejala direktorica Romarskega urada na Brezjah Andreja Eržen Firšt. »V predavanju sem predstavila zgodovino krščanstva v Sloveniji, saj so želeli, da se iz vsake države naredi en uvod - kako je sploh prišlo do krščanstva v državi, katere so bile pomembne osebnosti, kdo so naši svetniški kandidati, katera so naša romarska svetišča, seveda s poudarkom na Brezjah, in tudi kakšen je položaj romarskega turizma pri nas.« Kot je dodala, da je šlo za zelo »priložnost za promocijo naše države v Rimu, v Vatikanu. Gre tudi za izmenjavo izkušenj ter spodbudo za prihodnje delo«.

Predstavitvam posameznih držav je sledila okrogla miza, na kateri je o tem področju in možnih skupnih projektih poleg ostalih udeležencev spregovoril rektor brezjanskega svetišča pater Robert Bahčič. »Vsa ta srečanja, ki smo jih imeli danes v Rimu, vedno znova govorijo, kako je potrebno med seboj sodelovati. Če se med seboj ne poznamo, ne moremo sodelovati. Kot primer naj spomnim na predstavnika hrvaške, ki je povedal, da se velikokrat peljejo mimo Brezij, pa sploh niso vedeli, da je tam kakšno svetišče. Sedaj, ko so izvedeli veliko več, bodo z veseljem prišli, tako smo seže dogovorili za srečanje v mesecu juniju. Zdi se mi, da vedno znova premalo predstavljamo in govorimo drugim o naših svetiščih v Sloveniji. Šele potem, ko to slišijo, se zavejo, kakšno bogastvo je pri nas, in sem zelo vesel, da lahko spregovorimo o vseh teh prizadevanjih v Cevki na Slovenskem, o romarskem turizmu in o vsem, kar ponujamo. Tukaj še posebej čutim, da sta z nami Božji blagoslov in Marjino varstvo. Naj nas Marija v tem mesecu maju -in ko danes začenjamo devetdnevnico na čast Mariji Pomagaj- zares spremlja in nam daje novih moči, vse tiste, ki pa priromajo v naše svetišče, pa naj napolni s svojim mirom,« je dejal p. Robert Bahčič.

Besedilo je posredoval Alen Salihović.