Množica na 3. Pohodu za življenje

2.10.2021 Ljubljana Civilna družba, Družina, Življenje
Foto: Družina Foto: Družina

Človekovo življenje je nedotakljivo, je bilo geslo letošnjega, že tretjega Pohoda za življenje v Sloveniji, ki je potekal 2. oktobra 2021 v Ljubljani. Na pohodu se je zbralo preko 700 ljudi, ki so slavili življenje ter s pesmijo in pričevanji pokazali, da je vsak človek Božji dar. Posebni gost dogodka je bil ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore.

Papež Frančišek nas pogosto vabi na obrobja in prav nerojeni otroci so po besedah nadškofa Stanislava Zoreta največje obrobje. »In zato smo danes tukaj – vsaj jaz sem zato danes tukaj, da damo glas tem otrokom in začnemo počasi le buditi družbo, da je pravica do življenja pravica, ki se ne začne takrat, ko se ti rodiš, ali pa ko dosežeš določeno starost, ampak je to pravica do življenja, ki se začne, ko se ti spočneš, ko si spočet. In gremo zdaj na to periferijo

Pesmi, besede hvaležnosti in slavljenja življenja so danes odmevale po ljubljanskih ulicah. Ustavilo jih ni niti nekaj zbranih nasprotnikov življenja, ki so izražali svojo veliko stisko in po mnenju nekaterih udeležencev Pohoda za življenje v srcu iskali predvsem našo molitev zanje. To je potrdilo spontano pričevanje gospe, ki je splav na priporočilo zdravnikov naredila pred več kot tridesetimi leti. »Danes bi bil moj otrok star 35 let; je živ, pri Bogu v nebesih. Jaz pa vem, da če bi imela tole, kar je danes tukaj, jaz takrat ne bi naredila splava. Danes tako tudi ljudem svetujem, saj sem imela po splavu 13 let zelo hude more.« Mir je našla, ko je spovedi otroku dala tudi ime.

In da bi bilo takšnega trpljenja čim manj in bi vsak človek imel pravico do življenja, Pohodi za življenje, kot je bil v Ljubljani, potekajo po vsem svetu. »Danes smo se tukaj zbrali v tako lepem številu, ker bi radi dali javno podporo, ljubezen, spoštovanje in solidarnost do vseh nerojenih otrok. Želimo si biti tudi glas in podpora vsem tistim staršem, ki so v stiski. Tukaj smo tudi za to, da Sloveniji sporočimo, da splav vzame človeško življenje,« je poudarila voditeljica Pohoda za življenje Urša Cankar Soares.

In še pričevanje mladega fanta, ki ima še dva brata in sestro – rodili so se namreč kot četvorčki. »Jaz sem danes Bogu in predvsem mami hvaležen, da se je ona odločila za življenje. Lahko mene ne bi bilo, ali pa katerega od mojih dveh bratov, ali pa moje sestre. Jaz si pa ne predstavljam, da koga od nas ne bi bilo. Danes sem prišel sem, da proslavimo življenje in sem hvaležen za življenje. Hvala tudi vsem vam, da smo se skupaj zbrali

Povzeto po Radiu Ognjišče.