Misijonski mesec oktober

1.10.2022 Katoliška cerkev v Sloveniji Cerkev v Sloveniji, Misijon, Misijonar
Fotografija Staneta Kerina iz Madagaskarja: Z LJUDMI NA SMETIŠČU - Pedro Opeka. Foto: Družina Fotografija Staneta Kerina iz Madagaskarja: Z LJUDMI NA SMETIŠČU - Pedro Opeka. Foto: Družina

Misijonski mesec oktober ponuja številne spodbude za pastoralno in duhovno poglobitev verskega življenja:

  • Na prvi dan oktobra goduje sv. Terezija Deteta Jezusa, zavetnica misijonov. Kot karmeličanka je bila misijonarka na daljavo. S svojim širokim srcem je hotela objeti svet in v njem do konca ljubiti Jezusa.
  • Na predzadnjo nedeljo v oktobru pa vsako leto obhajamo tudi misijonsko nedeljo, zato je ves oktober misijonski mesec. Praznovanje bo potekalo v nedeljo 23. oktobra po vseh župnijah sveta.
  • Osrednje vseslovensko praznovanje misijonske nedelje bo letos potekalo v Rogaški Slatini. Ob 15.00 bo molitvena ura s pričevanji misijonarjev, ob 16.00 bo somaševanje vodil celjski škof Maksimilijan Matjaž. Vsi povabljeni k udeležbi.
  • Geslo letošnje misijonske nedelje je: »Vi boste moje priče« (Apd 1,8). Vabljeni k branju papeževe poslanice na spletni strani VaticanNews.
  • Za vsak dan v oktobru so Papeške misijonske družbe pripravile misijonska premišljevanja, ki jih lahko v slovenskem prevodu najdete na spletni strani Misijonskega središča Slovenije. https://www.missio.si/misijonska-razmisljanja-oktober-2022/ Nagovore lahko uporabite za dnevno premišljevanje.
  • Pred misijonsko nedeljo bodo župnije prejele brošuro z gradivom za oblikovanje bogoslužja, plakate in koledarčke. Prosimo, da plakate obesite na oglasno desko.
  • Letos se posebej spominjamo pomembnih misijonskih obletnic. Mineva namreč 400 let, odkar je bila ustanovljena nekdanja Kongregacija za širjenje vere (slavna Propaganda Fide), 200 let od ustanovitve Družbe za širjenje vere in 100 let, odkar je bila ta družba povzdignjena v »papeško« družbo. Ustanoviteljica Papeške Družbe za širjenje vere Pauline-Marie Jaricot je bila 22. maja letos v Lyonu razglašena za blaženo. Njeno življenje bodo otroci spoznavali tudi preko letošnjega adventnega koledarja.
  • Po svetu trenutno deluje 41 slovenskih misijonarjev v 28 državah sveta. Seznam si lahko ogledate na tej povezavi. Na obisku v domovini so trenutno 4 misijonarji.
  • Za več informacij o misijonski dejavnosti v Cerkvi v Sloveniji vas vabimo, da si ogledate spletno stran Misijonskega središča Slovenije ali pa neposredno stopite v stik z nami. Z veseljem vam bomo pomagali po svojih močeh.

Misijonsko središče Slovenije – MISSIO Slovenija

 

MOLITEV ZA MISIJONE

Gospod Jezus Kristus
ozri se na svoje misijonarje, duhovnike, redovnike in laike,
ki so vse zapustili, da bi svetu oznanjevali tvojo Besedo
in tvojo ljubezen.

Bodi jim močan zaščitnik, krepka opora,
zavetje v puščavskem pesku, senca v ekvatorski vročini,
pomoč v premagovanju ovir, varnost pred padci.
Varuj jih v težkih trenutkih.
Usmerjaj njihove moči, tolaži njihova srca,
ovenčaj njihovo delo z duhovnimi uspehi.

Naj ne iščejo človeških uspehov niti minljivih dobrin,
ampak se trudijo le za tvojo slavo in blagor duš.
Tvoje božansko obličje na križu jih spremlja skozi življenje.
Govori jim o junaštvu, odpovedi, ljubezni in miru.
Krepčaj in vodi jih skozi nevarnosti.
Daj jim luči in moči, da bo svet vedno bolj spoznaval
tvoje blagoslovljeno ime in da ti bodo mogli
sredi vedno večjega števila tvojih sinov in hčera
peti pesem zahvale, odrešenja in slave.

Amen.