Misijonska adventna akcija »Otroci za otroke« 2021

29.11.2021 Cerkev v Sloveniji Advent, Dobrodelnost, Misijon

Adventna akcija »Otroci za otroke« je del svetovne otroške akcije »Children helping children«. V okviru te akcije otroci po celem svetu zbirajo darove za otroke v misijonskih deželah. V ta namen so v Misijonskem središču Slovenije izdali Adventni koledar, ki je letos posvečen našemu velikemu misijonarju v Zambiji p. Mihu Drevenšku.

P. Miha je resnično prehodil zanimivo misijonsko pot, lahko bi rekli celo »pot misijonske preobrazbe« oz. »preobrazbe dojemanja misijonov in misijonarstva«. Iz »klasičnega misijonarja«, ki je deloval »sredi ničesar«, se je prelevil v misijonarja »nove evangelizacije«. S tem je tudi nam približal misijonsko delo, ki ni več nekje daleč stran med »napol divjimi ljudmi«, ampak nekaj, kar je oz. mora biti del vsakdana vsakega kristjana.

Ta novi misijonski duh želimo z zgodbicami o p. Drevenšku približati tudi svojim otrokom. Misijonarka s. Dorica Sever, ki deluje med Inuiti na severu Kanade, je namreč nedolgo nazaj zapisala: »Poslanstvo ni neka izredna naloga, ki se je Cerkev loti poleg svojega običajnega posla upravljanja svetovne ustanove. Ne! Poslanstvo je zakoreninjeno v naravi Cerkve; je razlog za njen obstoj. ... In to je odgovornost ne le duhovnikov in redovnikov, temveč celotnega božjega ljudstva, sestavljenega večinoma iz laikov.« Svoje razmišljanje nato zaključi, da »v današnjih dneh periferije, o katerih govori papež, morda niso daleč. So povsod okoli nas, v osrčju naših mest ali celo naših družin, in na teh ne tako oddaljenih obrobjih smo izzvani, da nadaljujemo Jezusovo sočutno poslanstvo.«

Koledarju je priložen kartonski hranilnik – »misijonski šparovček« –, v katerem lahko otroci zbirajo denar za otroke v misijonih. Hranilnik z zbranimi darovi otroci naj prinesejo v domačo cerkev pred jaslice. Ta datum si lahko vpišejo na šparovček. Če zaradi pandemije to ne bo mogoče, lahko dar svojih otrok starši nakažejo na račun Misijonskega središča Slovenije, ki je naveden na zadnji strani Adventnega koledarja. Zbrane darove bo Papeška misijonska družba svetega otroštva namenila izključno za potrebe otrok in mladostnikov v misijonih. Lanskoletni darovi, ki so jih otroci zbrali v tej akciji, v višini 65.845,09 evra, so bili namenjeni potrebam otrok v Afriki, in sicer v državah Niger ter Gvineja Bissau.

Misijonsko središče Slovenije