Miklavž na delu v Dnevnem centru za brezdomce

6.12.2017 Ljubljana Prostovoljstvo
Foto: Tilen Prinčič Foto: Tilen Prinčič

Pred mesecem dni je sveti Miklavž v Dnevni center za brezdomce v Ljubljani (Plečnikov podhod 1) poslal prav posebno pismo. V pismu nas je spodbudil, naj bomo pozorni do bližnjega in skušamo razumeti, kaj se z njim dogaja. Tako smo se brezdomci in prostovoljci Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote pridno pripravljali na njegov prihod z Miklavževo akcijo, okraševanjem dnevnega centra, peko piškotov in pripravami na igrico. Prostovoljci pa smo na družabnem večeru Miklavžu priskočili na pomoč pri pripravi daril za brezdomce.

Miklavževa akcija nas je spodbudila, da smo vsak dan drug drugega opazovali in si to tudi podelili. Pri bližnjem smo bili pozorni na njegov govor, telesno držo, mimiko obraza in njegovo počutje. To nas je povezovalo in nam prinašalo veselje, saj tako nismo bili več sami, ampak vedno bolj skupaj.

Skupaj smo bili tudi na dan prihoda svetega Miklavža, saj se nas je v dnevnem centru zbralo 70 brezdomcev in 20 prostovoljcev. Po glasbenem uvodu s citrami in kitaro je sledila igrica, v kateri so naši igralci pokazali, da je lepše, ko nekaj dobrega naredimo, se normalno pogovarjamo in vidimo še koga pred sabo, kot pa da lenarimo, pijančujemo in govorimo v prazno.

Ob koncu igrice smo skupaj v en glas poklicali svetega Miklavža. Z našo pomočjo je Miklavž najprej iz dnevnega centra spodil hudiče, ki so nas nagovarjali k lažnim užitkom. Toplo nas je nagovoril in obdaril s skupnim darilom – novo televizijo, za katero pa ne želi, da nas oddaljuje med seboj, ampak nas razvedri in še bolj poveže. Nato je podaril skromno darilo še vsakemu posebej. Ob koncu nas je vse še enkrat spodbudil k prizadevanju, da bi videli drug drugega, da bo tako v nas raslo veselje in zadovoljstvo.

Lepo je bilo ponovno pričarati praznično vzdušje najbolj obrobnim v naši družbi.

 

Vesna Šmerc