Maša in spravna slovesnost v Kočevskem Rogu

9.6.2013 Kočevski Rog Sprava, Zgodovina
Miza, pri kateri skupaj sedijo žrtve in morilci - Kočevski Rog - vir - Centro Aletti Miza, pri kateri skupaj sedijo žrtve in morilci - Kočevski Rog - vir - Centro Aletti

Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu bo v nedeljo, 9. junija 2013, ob 11.00, štiriindvajseta obletna maša za žrtve revolucionarnega nasilja, ki jo organizirata župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza. Somaševanje bo vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan, prepevali pa bodo pevci cerkvenega mešanega pevskega zbora Franceta Gačnika iz Stranj pri Kamniku pod vodstvom Dominika Krta. Sledil bo kulturni program, ki ga pripravlja Nova slovenska zaveza. Osrednji govornik bo dr. Matija Ogrin, zbrane pa bosta nagovorila tudi Marta Keršič in Marjan Kovač.

Nagovor Matije Ogrina

Nagovor Marte Milene Keršič

Nagovor Marjana Kovača

Grobišče Pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji. Prvo spravno slovesnost je 8. julija 1990, ob udeležbi več kot 30.000 vernikov, vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit dr. Alojzij Šuštar. Od ustanovitve novih škofij 7. aprila 2006 dalje grobišče leži na ozemlju novomeške škofije, pred tem pa je bilo na ozemlju ljubljanske nadškofije.

Namen srečanja je molitev za pokojne ter spravo in odpuščanje v slovenskem narodu. V Rog že več kot dve desetletji tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so bili leta 1945 vrnjeni z avstrijske Koroške. Verujoči čutijo posebno skrb in dolžnost do svetega kraja, kjer počiva veliko število novodobnih mučencev. To je kraj spomina, kamor romajo in kjer molijo za spravo v našem narodu.

Kapelo v Kočevskem Rogu je maja 2005 umetniško opremil slovenski jezuit p. Marko Ivan Rupnik skupaj z ekipo umetnikov iz Centra Alleti v Rimu.[1]


Dodatne informacije dobite na sedežu novomeške škofije pri dr. Janezu Grilu na GSM: 041/634–667, e-naslov: [email protected], v župniji Kočevje pri župniku Antonu Gnidovcu, tel. 01/895–07–10, e-naslov: [email protected] ali na sedežu Nove slovenske zaveze na Beethovnovi ulici 5/II v Ljubljani, tel. 01/425–15–37, e-pošta: [email protected] oz. na spletni strani.


[1] Na povezavi je dostopna razlaga idejne zasnove in izvedbe mozaičnih upodobitev.