Madžarska ustanovila Podsekretariat za zaščito in pomoč preganjanim kristjanom

Bence Retvari in Tamas Török med pogovorom za Radio Vatikan - Foto: RV Bence Retvari in Tamas Török med pogovorom za Radio Vatikan - Foto: RV

Prejšnji teden sta se v Vatikanu mudila Bence Retvari, madžarski državni sekretar Ministrstva za človeške vire, in Tamas Török sekretar Podsekretariata za zaščito in pomoč preganjanim kristjanom. Sestala sta se z nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, tajnikom za odnose z državami, in msgr. Josephom Murphyjem, ki je referent Svetega sedeža za zadeve z Madžarsko. Madžarska politika sta se prav tako srečala s kardinalom Leonardom Sandrijem, prefektom Kongregacije za vzhodne Cerkve, in s tajnikom Papeškega sveta za pravičnost in mir msgr. Silvanom Mario Tomasijem.

Ustanovitev podsekretariata za pomoč kristjanom

Retvari in Török sta v pogovoru za Radio Vatikan pojasnila, da je odločitev za ustanovitev podsekretariata za pomoč kristjanom bila sprejeta med srečanjem evropskih krščanskih parlamentarcev in predstavnikov kristjanov na Bližnjem vzhodu, ki je pred kratkim potekalo blizu Rima. Konference se je udeležil tudi madžarski premier Viktor Orban. Udeleženci srečanja so prisluhnili pričevanjem verskih voditeljev in kristjanov laikov iz držav Bližnjega vzhoda, Severne Koreje, držav Severne in Srednje Afrike. Ker so se pokazale težke razmere in razsežnost preganjanja kristjanov v različnih predelih sveta, je Madžarska sklenila ustanoviti poseben urad, ki se bo ukvarjal s tem problemom. Sicer pa je vprašanje preganjanja kristjanov bilo del državnega programa že leta 2011, torej pred migracijsko krizo, ko je Madžarska predsedovala Svetu Evropske unije.

Kristjani, najbolj preganjana skupina na svetu

Državni sekretar Retvari je zatrdil, da kristjani trenutno predstavljajo najbolj preganjano skupino na svetu. Madžarska je država s krščansko tradicijo, kulturo in vero in zato je njena dolžnost, da pomaga tem osebam. Gre za več milijonov človeških življenj, pri čemer je poudaril, da to ni pretiravanje, ampak kruta resnica. Za Madžarsko je moralna dolžnost opozarjati svet na preganjanje, ki se odvija v 21. stoletju. Retvari je izrazil željo, da se s tem problemom ne bi ukvarjale samo civilne skupine in organizacije, ampak vsaka posamezna država, ki je članica ZN in Sveta Evrope.

O preganjanju kristjanov se premalo govori

Pogosto pravimo, da so se v dobi interneta, ko je pretok informacij svoboden, vrata sveta na stežaj odprla. Kar pa je le delno res. Novice o najbolj problematičnih dogodkih kot je preganjanje, nikoli ne pridejo do ljudi. To je naše poslanstvo, naša naloga: vzpostaviti ravnovesje, je dejal madžarski državni sekretar. Kristjani so najbolj preganjana skupina in o njih se zelo malo govori. Veliko več govorimo o skupinah, ki so številčno mnogo manjše: pripravljajo se uradne izjave, ideološki dokumenti, ki govorijo o zakonski diskriminaciji. Tukaj pa ne gre za zakonsko diskriminacijo, ampak za ogrožanje življenja, ki je presega vsako drugo ogroženost. V Evropi je treba sprejeti, da na mnogih krajih po svetu kristjani trpijo zaradi preganjanja. Ne moremo zapreti oči, kajti s tem lahko izgubi življenje na tisoče oseb.

Pomagati krščanskim skupnostim

Treba je torej pomagati osebam, ki so dejansko žrtve preganjanj, ki zares bežijo pred smrtjo, ki živijo na vojnih območjih. Moramo pomagati krščanskim skupnostim, da bodo lahko ostale na ozemljih, kjer so navzoče že dva tisoč let, in bodo lahko živele svojo vero. V nobeni državi ne sme biti dovoljena smrtna kazen za osebo, ki se spreobrne iz islama v krščanstvo, ne sme priti do preganjana zato, ker ima nekdo doma Sveto pismo, ne smejo se uničevati krščanske cerkve in šole.

Kriza na Bližnjem vzhodu je genocid in zločin proti človeštvu

Iti je treba v dve smeri. Po eni strani opozarjati na pojav preganjanja s pomočjo vseh sredstev komunikacije, po drugi pa je treba postaviti v prakso dokumenta, o katerem se je pred kratkim razpravljalo v madžarskem parlamentu, in sicer, da je sedanja kriza na Bližnjem vzhodu, ki jo je povzročila skupina Islamska država, genocid, zločin proti človeštvu. Mednarodno sodišče bi moralo ukrepati proti tem, ki so povzročili ta krut zločin, ter kaznovati ustanovitelje in podpornike tega nečloveškega sistema.

 

Vir: Radio Vatikan.