Likovna delavnica ob 500-letnici prikazanja Marije v Strunjanu

22.4.2012 Strunjan Kultura, Umetnost
Strunjan - likovna delavnica 2012 Strunjan - likovna delavnica 2012

V letošnjem letu v Strunjanu obhajajo 500-letnico prikazanja Marije. Frančiškanski samostan ob tej priložnosti od nedelje, 22. aprila do sobote, 28. aprila 2012 organizira mednarodno likovno srečanje. V tem okviru v petek, 27. aprila 2012, od 17.00 dalje pripravljajo dan odprtih vrat, priložnostno razstavo pa bodo odprli 5. avgusta letos.

V samostanu skupaj z umetnostno zgodovinarko Nives Marvin v tem tednu ustvarjajo:

 • Klementina Golija (Slovenija),
 • Mira Ličen Krmpotić (Slovenija),
 • Nikolaj Mašukov (Slovenija),
 • Matej Metlikovič (Slovenija),
 • Valentin Oman (Avstrija),
 • Janko Orač (Slovenija),
 • Hrvoje Marko Peruzović (Hrvaška),
 • Darko Slavec (Slovenija),
 • Katja Smerdu (Slovenija),
 • Ubald Trnkoczy (Slovenija),
 • Klavdij Tutta (Slovenija),
 • Karl Vouk (Avstrija),
 • Fulvia Zudič (Slovenija).

Dodatne informacije o likovni delavnici dobite pri umetniškem vodji Klavdiju Tutti, GSM: 041/712–377, Miri Ličen Krmpotić, GSM: 041/731–397, e-naslov: [email protected] ali pri p. Niku Žvoklju, GSM: 041/747–188, e-naslov: [email protected]. Prim. tudi www.zupnija-strunjan.si.


Zapis župnika in rektorja strunjanske cerkve ter organizatorja projekta p. Nika Žvoklja:

Spoštovani!

Že pred časom sva se s Klavdijem Tutto pogovarjala o možnosti srečanja ustvarjalcev v Strunjanu, saj naš kraj predstavlja najbolj neokrnjen del slovenske obale, ki ga poleg bogate duhovne dediščine in živega romarskega izkustva zaznamuje tudi zapostavljeno kulturno-umetniško življenje.

Ob vračanju nacionaliziranega frančiškanskega samostana (po 65 letih) je postalo najino razmišljanje polnejše in smiselno. Čaka nas dolga in mukotrpna pot obnavljanja kompleksa, ki ga pa želimo že v začetku napolnjevati z vsebinami preteklosti, prevedenimi v sodobno govorico ustvarjalnosti.

Naš namen je, da oblikujemo romarsko središče kot zona sacra, ki bo namenjena iskalcem miru in neposrednega odnosa z Vsemogočnim ob izkustvu generacij, ki v enakem razpoloženju sem prihajajo že 500 let. Ob prikazanju (1512) je bila vidcema dana Marijina beseda, naj popravijo porušeno cerkvico. Danes cerkvica kaže odnos skrbnikov skozi stoletja. Marijina beseda pa ostaja še bolj aktualna, ker je v ruševinah stavba človečnosti. Tu pa nastopi poklicanost vseh, ki jim duhovni svet narekuje ustvarjalnost. Pokojni pesnik sonca Tone Pavček (1928–2011) se je pred leti odzval in Strunjanu podaril devet pesmi kratkega ciklusa z naslovom Romanja v Strunjan.

Stavba vrnjenega samostana bo poleg bivanja samostanske družine omogočala tudi osrednji prostor (pokrit atrij) za ustvarjalna druženja. To bo prostor glasbene, besedne in duhovne ustvarjalnosti. Stene in prostor bodo namenjeni sodobni sakralni umetnosti, ki naj bi razkrivala duhovno moč in predanost današnjega človeka in prihodnjih rodov. Ostali bivalni prostori bodo namenjeni družinam in posameznikom, ki bi želeli v miru preživeti dneve v čudovitem Strunjanu in bližini svetega.

V sklopu samostana naj bi zaživela restavracija, ki bo ponudila kulinarično pestrost Istre in bogastvo samostanske zdrave hrane.

Upam in želim, da bo sodelovanje umetnikov v strunjanski slikarski delavnici pomenilo nov začetek in da bo to nova priložnost v zgodovinskem poslanstvu našega samostana in celotnega Strunjana.

V pričakovanju srečanja vas pozdravljam z besedami sv. Frančiška: Mir in dobro.


Predstavitev udeležencev strunjanske likovne kolonije.