Letovanje socialno ogroženih otrok in mladostnikov »Počitnice Biserov« in druga letovanja Karitas

20.7.2015 Cerkev na Slovenskem Karitas, Cerkev v Sloveniji, Mladina

 

Slovenska karitas je v tem tednu začela z 10. letovanjem za socialno ogrožene otroke in mladostnike »Počitnice Biserov«, ki potekajo v prostorih župnišča v Portorožu. V štirih tednih v času od 20. julija do 16. avgusta 2015, bo v Portorožu v tem programu letos letovalo skupaj 152 otrok in mladostnikov iz socialno ogroženih družin. Otroci in mladostniki prihajajo iz celotne Slovenije, izberejo in posredujejo jih župnijske karitas. Letošnja osrednja tema počitnic je »Moje dostojanstvo in moji vzorniki«. Preko dramske igre, pogovornih delavnic in velike igre bodo otroci in mladostniki skozi cel teden spoznavali vrednote, kot so solidarnost, prijateljstvo, vztrajnost, ubogljivost, sprejetost, vzorniki in druge. Pri izvedbi celotnega projekta sodeluje preko 87 mladih prostovoljcev – animatorjev ter 8 voditeljev in so-voditeljev, ki se vse od februarja pripravljajo in spoznavajo na posebnih usposabljanjih različnih tematik.

Z letovanjem Počitnic Biserov želi Karitas otrokom iz socialno šibkejših in socialno ogroženih družin omogočiti, da preživijo prijeten teden na morju, daleč stran od njihovih stisk in težav. Večina otrok prihaja iz družin, ki jim Karitas tudi drugače pomaga z materialno pomočjo ali pa se družine soočajo z drugimi stiskami: smrt staršev, razveze, bolezen, rejniške družine … Otroci in animatorji dan začnejo z jutranjo igrico, kjer je izpostavljena ena izmed vrednot, nato se razgibajo, pozajtrkujejo, da si naberejo moči za plavanje. Vsak dan po skupinah poskrbijo za čistočo skupnih prostorov. Tekom tedna so poleg plavanja tudi različne aktivnosti: ogledali si bodo Portorož in Piran, imeli bodo veliko igro na plaži, izlet z ladjico v Izolo in različne delavnice. Ob večerih bodo plesali, se skupaj smejali in odkrivali nova področja z znanimi gosti, kot so gledališče Kolenc, ansambel Veseli Muzikanti, PGD Veliki Gaber, plesna skupina Žabice, November band in ansambel Mladi Godci. Svoje delo bodo otrokom, mladostnikom in animatorjem predstavili policisti, jamarji, biatlonec Klemen Bauer in jadralna padalka. Ogledali si bodo delo z netopirji, življenje v Peruju, potovanje po Mongoliji in še marsikaj.

Prostovoljci, ki delajo z otroci in mladostniki se zaradi zahtevnosti programa letovanj otrok, udeležujejo usposabljanj, ki se začnejo v mesecu februarju in potekajo do poletja enkrat mesečno v šestih srečanjih. V letošnjem letu so na pripravah obnovili znanje prve pomoči in se učili tehnik reševanja iz vode. Ena izmed tem letošnjih priprav je bila alkohol v družini, kjer so spoznali kako alkohol vpliva na posameznika in prisluhnili pričevanju. Priprave, pri katerih sodelujejo strokovnjaki iz posameznih področij, so mladim prostovoljcem obogatili njihovo znanje za lažje delo z otroki. Skupaj z voditelji so prostovoljci oblikovali tudi celoten program letošnjih letovanj otrok.

Programi letovanj Slovenske karitas za družine, otroke in starejše potekajo že 20 let in sicer v starem ter novem župnišču v Portorožu. Vsako leto od meseca maja do meseca septembra v različnih programih Karitas letuje preko 650 socialno ogroženih oseb. Pred in za šolskimi počitnicami letujejo starejši, v času počitnic pa otroci in družine iz celotne Slovenije. Programi so strokovno vodeni in poleg preživetega časa na morju nudijo tudi spremljanje in delavnice za udeležence.

Projekt je sofinanciran s strani Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Najlepše se zahvaljujemo vsem tudi vsem sponzorjem, ki so po svojih zmožnostih podprli Letovanje Počitnic Biserov: Antus d.o.o, Žito d.o., Pomurske mlekarne d.d., Dm drogerie markt s.o.o., Kimi d.o.o., Mlinotest d.d. in drugi.

 

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske karitas