Letno srečanje generalnih tajnikov v Strasbourgu

22.6.2014 Strasbourg, Francija CCEE

 

Od 19. do 22. junija 2014 je v Strasbourgu v Franciji potekalo redno letno srečanje generalnih tajnikov evropskih škofovskih konferenc, ki ga je organiziral Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) v sodelovanju z stalnim predstavništvom Svetega sedeža pri Svetu Evrope.

Udeleženci so razpravljali na temo nujnosti nadaljevanja procesov sprave in graditve miru na stari celini, v katere morajo biti vključene tudi evropske ustanove. Generalni tajniki so spoznali delovanje glavnih evropskih institucij ter izpostavili ključne poudarke Katoliške Cerkve pri varovanju temeljnih človekovih pravic. Na različnih nivojih so potekali pogovori o razmerah v Ukrajini ter Bosni in Hercegovini, saj ti dve državi potrebujeta spremljanje in mirno rešitev aktualnih kriz. Tekom pogovorov je bilo predstavnikom evropskih organizacij postavljenih več vprašanj s področja verske diskriminacije in kristjanofobije, uveljavljanja ugovora vesti med zdravstvenimi delavci, zavzemanje za ohranitev klasične oblike družine ter učinkovito reševanje težav v zvezi s priseljevanjem in delom migrantov v EU.

Generalni tajniki škofovskih konferenc so izpostavili potrebo in pomen različnih pobud Sveta Evrope, da bi se tudi v prihodnje krepil medkulturni dialog in uveljavljalo spoštovanje verske svobode. Na tej točki ne gre samo za omogočanje delovanja verskim skupnostim, ampak za priznavanje njihove vloge v javnem in družbenem življenju.

V sklopu srečanja so se udeleženci od bližje seznanili z delom evropskih ustanov (Svet Evrope, Evropsko sodišče za človekove pravice, Beneška komisija) ter se sestali tudi z generalnim tajnikom Sveta Evrope Gabriello Battaini Dragoni, predsednikom in generalnim tajnikom Plenarne skupščine Sveta Evrope in drugimi strokovnjaki na področju prava in varovanja človekovih pravic.

Udeleženci so se srečali tudi s predstavniki Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE), celinskih organizacij za Afriko (SECAM), Azijo (FABC) in Oceanijo (FCBCO).

Sklep srečanja je bila maša za Evropo, ki jo je v nabito polni stolnici ob generalnih tajnikih evropskih škofovskih konferenc daroval nadškof v Strasbourgu msgr. Jean-Pierre Graller.