Letno poročilo Opazovalnice proti nestrpnosti in verski diskriminaciji v Evropi

Opazovalnica proti nestrpnosti in verski diskriminaciji v Evropi - CCEE Opazovalnica proti nestrpnosti in verski diskriminaciji v Evropi - CCEE

Od danes, 19. marca 2012, je od 12.00 dalje na uradni spletni strani Opazovalnice proti nestrpnosti in verski diskriminaciji v Evropi dostopno poročilo za leto 2011 o oblikah nestrpnosti in verske diskriminacije v Evropi. Gre za trenutno edini sistematičen način beleženja oblik verske nestrpnosti do kristjanov v Evropi. V besedilu so izpostavljeni pomembnejši dogodki, ki predstavljajo različne oblike verske nestrpnosti ali diskriminacije na podlagi verske pripadnosti, podrobni opisi primerov pa so dostopni na spletni strani Opazovalnice.

Opazovalnica s pomočjo prijav posameznikov ali ustanov ter medijev zbira primere diskriminacije proti kristjanom, jih beleži in objavlja na spletni strani. Zbrane podatke analizira ter jih posreduje politikom, nevladnim organizacijam, medijem ali drugi zainteresirani javnosti. Delovno območje je omejeno na ozemlje Evrope (poleg članic EU vključuje tudi države kandidatke in širši geografski kontekst Evrope).

Opazovalnica proti nestrpnosti in verski diskriminaciji v Evropi je članica Agencije Evropske unije za temeljne pravice (FRA), sodeluje z Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) ter je samostojno telo Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE).[1] Za spremljanje dela Opazovalnice je pri CCEE-ju zadolžen škof msgr. András Veres iz Sombotela na Madžarskem.

Glavni poudarki v zvezi z nestrpnostjo in diskriminacijo proti kristjanom v Evropi


[1] Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje vseh triintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Predsednik Sveta je nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco in nadškof iz Przemyśla na Poljskem msgr. Józef Michalik. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici. Prim. www.ccee.ch.