Leta nič, en dan potem

24.1.2015 Nova Cerkev, Vipava, Laško Božič, Kultura, Laik

Ljubiteljsko gledališče Teharje - Celje vabi na gledališko predstavo slovenskega pisatelja Zorka Simčiča naslovom Leta nič, en dan potem ki bo:
-       v nedeljo, 25. januarja 2015, ob 16. uri v dvorani Gasilskega doma v Novi Cerkvi (organizator: Župnija Nova Cerkev);
-       v ponedeljek, 26. januarja 2015, ob 19. uri v dvorani Kulturnega doma Vipava (organizator Škofijska gimanazija Vipava);
-       v soboto, 31. januarja 2015, ob 19. uri v župnijskih prostorih župnije Laško.

BESEDA O AVTORJU IN DELU

Zorko Simčič se je rodil leta 1921 v Mariboru. Po drugi svetovni vojni je v Argentini urejal revijo Meddobje in bil med pobudniki Slovenske kulturne akcije. Njegovo prvo literarno delo je roman Prebujenje, med najpomembnejša pa sodita sodobni roman Človek na obeh straneh stene ter drama Odhojene stopinje. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi tudi Prešernovo nagrado.

Osrednje dogajanje je v domu dveh mladih zakoncev, Debore in Lameha, katerih odnos je ranjen in zaznamovan z nesoglasji glede sprejetja novega življenja v njun dom. V navedeno neprijetno razpoloženje se vključi sveta družina, ki se na poti iz Betlehema za kratek čas ustavi pri omenjeni družini in ji prinese notranji mir in blagoslov. 

 

LJUBITELJSKO GLEDALIŠČE TEHARJE CELJE - LGTC je pričelo delovati leta 1993 po razpustitvi Amaterskega gledališča Železar Štore-Celje. Od takrat pripravlja recitale in predstavlja domače in tuje pesnike ter uprizarja dramska besedila. Nastopa po raznih krajih Slovenije in pri Slovencih v zamejstvu v Italiji in Avstriji ter na Hrvaškem. V času svojega delovanja je imelo društvo več kot petsto nastopov. Sodeluje s Svetovnim slovenskim kongresom, z Osrednjo knjižnico Celje, z Glasbeno šolo Celje in drugimi. Z različnimi celjskimi pevskimi zbori in zbori iz zamejstva bogati vsebino in uspešnost svojega delovanja. Umetniški vodja LGTC je Peter Simoniti.

 

Igrajo:
Mlada Judinja Debora Saraja Hribernik
Lameh, njen mož Andrej HRIBERNIK
Noema, njena mati Ljudmila CONRADI
Marija Sandra Jazbec
Jožef Srečko Maček

Glasba Peter NAPRET
Lektorica Ljudmila CONRADI
Scena Žiga BEDRAČ
Tehnični vodja predstave Dragiša DJORDJEVIĆ

Režija Peter SIMONITI

 

Za Ljubiteljsko gledališče Teharje - Celje:
Srečko Maček
070-647-644